Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Ondruš o Zákonníku práce: Ak by mal negatívne dôsledky, zmeníme ho!

Branislav Ondruš
Branislav Ondruš (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Pokiaľ budúci vývoj ukáže, že súčasné znenie Zákonníka práce spôsobilo firmám konkrétne negatívne dôsledky, je vláda pripravená pracovný kódex zmeniť. V dnešných Sobotných dialógoch Slovenského rozhlasu to avizoval štátny tajomník ministerstva práce Branislav Ondruš (Smer-SD).

"V momente, keď nám to jednoznačne zamestnávatelia dokážu na konkrétnych číslach a keď dôjdeme jasne k tomu, že tento a tento negatívny výsledok bol ovplyvnený Zákonníkom práce, tak sme pripravení zmeniť aj Zákonník práce," vyhlásil s tým, že súčasná vláda o pracovno-právnych otázkach so zamestnávateľmi pravidelne komunikuje a možné problémy priebežne rieši.

Ondruš pripustil, že napriek tomu, že ekonomická kríza má medzinárodný rozmer, vláda SR má zodpovednosť za vývoj nezamestnanosti na Slovensku. Miera nezamestnanosti v januári tohto roka vzrástla na 14,8 %, čo je najviac od roku 2004. "Berieme zodpovednosť za to, že v čase, keď ekonomika spomaľuje a strácajú sa prirodzené pracovné miesta, musí štát prísť s nápadmi, ako pomôcť vytvárať nové pracovné miesta," konštatoval.

Príklady z krajín, ktoré túto otázku úspešne riešia, ukazujú podľa neho na potrebu zásahu štátu, ktorý "naleje" relatívne veľa peňazí do vytvárania pracovných miest, ktoré by inak nevznikli. Ľudia si takto zachovajú pracovné návyky a sú ľahšie sa zase zamestnajú na trhu, keď sa ekonomika začne oživovať. "To je presne to, čo my teraz začíname robiť," dodal Ondruš.

Július Brocka z opozičného KDH si však myslí, že vláda svojou politikou nepomáha, ale naopak zhoršuje situáciu na slovenskom trhu práce. Nezamestnanosť na Slovensku je totiž v súčasnosti najvyššia od vstupu do Európskej únie (EÚ) a rastie oveľa rýchlejšie ako v okolitých krajinách.

"Zamestnávatelia majú teraz obavy prijímať ľudí do zamestnania, lebo ak ich majú prijať pri tých vysokých daniach a odvodoch, sú to náklady, ktoré si každý podnikateľ zváži," upozornil opozičný poslanec. Kabinet Roberta Fica (Smer-SD) podľa neho zhoršil situáciu nielen zmenou Zákonníka práce, ale aj zvýšením daní a odvodov od začiatku tohto roka.

Opätovnému poklesu nezamestnanosti by prospel flexibilnejší pracovný kódex, myslí si Brocka. "Ak by bol Zákonník práce pružnejší, umožňoval by, že keď zamestnávateľ má zákazku, môže na trhu hľadať nových zamestnancov a keď o zákazku príde, dostanú sa zase na úrad práce. Vtedy vzniká priestor pre vládu, aby využila nástroje a zdroje, ktoré má k dispozícii a aby tým ľuďom pomohla," dodal.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu