Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Vysoká nezamestnanosť ohrozuje budúcnosť EÚ

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRUSEL - Lídri Európskej únie musia zintenzívniť svoje opatrenia v sociálnej oblasti, inak hrozí, že rastúca nezamestnanosť podkope pozíciu únie a podporu jej inštitúcií. Vyhlásili to ministri práce EÚ v písomnom stanovisku zverejnenom v stredu.

"Sociálna Európa má problémy a tie ohrozujú budúcnosť samotnej EÚ. Ak sa nám nepodarí dokázať, že Európa svojim občanom poskytuje vzdelanie, zamestnanosť a sociálny pokrok, budú ohrozené dôležité podmienky legitimity existencie EÚ," píše sa v päťstranovom dokumente, ktorí ministri vydali pred stretnutím v Bruseli a kópiu ktorého získala aj agentúra Reuters. Varovanie prichádza po tom, čo talianski voliči jednoznačne odmietli úsporné opatrenia odchádzajúceho premiéra, ktoré podporuje zvyšok EÚ. Trpezlivosť so snahami o konsolidáciu rozpočtov už ale dochádza aj mnohým ďalším Európanom a protesty proti šetreniu sa odohrali aj v Grécku, Španielsku, Portugalsku a Belgicku.

"Stúpajúce životné náklady a vysoká nezamestnanosť - najmä u mladých - môže podkopať dôveru ľudí v hodnotu európskeho spoločenstva a jeho inštitúcií," tvrdia vo svojim vyhlásení ministri. Dodávajú, že krajiny eurozóny sa z krízy dostanú len vtedy, ak vlády nájdu spôsob, ako bojovať s nezamestnanosťou v celom bloku. Tá v eurozóne v súčasnosti dosahuje rekordnú úroveň 11,7 % a predpokladá sa, že v roku 2013 bude ďalej rásť. "Európa potrebuje odvahu reagovať na súčasnú finančnú a ekonomickú krízu krokmi v sociálnej oblasti a oblasti zamestnanosti, ktoré budú pre životné a pracovné podmienky ľudí znamenať reálnu zmenu," píše sa v stanovisku ministrov.

Podporu ministri vyjadrujú návrhom zavedenia záruky práce alebo ďalšieho vzdelávania pre mladých, jednoduchšieho pohybu pracovnej sily v únii a chcú otvoriť aj diskusiu o minimálnej mzde pre celú EÚ.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu