Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Gedra novým predsedom MSD, Kolesík sa zameriava na neférovú hru

Andrej Kolesík
Andrej Kolesík (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Snem Mladých sociálnych demokratov (MSD) dnes zvolil nové vedenie. Predsedom sa stal Juraj Gedra, ktorý podľa informácií agentúry SITA získal 53 z 53 platných hlasov. Ako kandidáta ho navrhol Otto Brixi, ktorý je poslancom NR SR za Smer-SD.

Gedra sa stal po parlamentných voľbách v roku 2012 poslaneckým asistentom Antona Martvoňa (Smer-SD). Následne sa stal aj členom Výkonného výboru a riaditeľom sekcie výkonu akcionárskych práv Fondu národného majetku. Podľa medializovaných informácií má okrem platu k dispozícii trojizbový byt v Ružinove za 60,65 eur mesačne.

Mladí ľavičiari budú okrem nového predsedu rozhodovať aj o obsadení postov štyroch podpredsedov a predsedníctva MSD. Europoslankyňa Katarína Neveďalová a poslanec NR SR Anton Martvoň sa podľa neoficiálnych informácií už o pozície podpredsedov uchádzať nebudú, poslanec Otto Brixi a Martin Bohát by mali na podpredsedníckych funkciách zotrvať.

Dnes už bývalý predseda MSD a poslanec NR SR za Smer-SD Andrej Kolesík sa obáva postupného rozpadu združenia, ale naďalej zostáva radovým členom tejto organizácie. Podľa neho mandát nového vedenia je mimoriadne slabý, pretože na pozíciu predsedu kandidoval jediný kandidát a na sneme sa zúčastnilo len 59 z 95 delegátov. Výsledok volieb však rešpektuje. „Dostal som niekoľko e-mailov a správ, že časť delegátov sa odmietla snemu zúčastniť z rovnakého dôvodu, pre ktorý odstúpil v piatok z funkcie aj predseda Rady krajov a to predčasne dohodnutým voľbám, nasadenému kandidátovi, ktorého členská základňa vôbec nepozná a neférovej hre niektorých bývalých podpredsedov,“ povedal dnes Kolesík. Obáva sa, že po tejto zmene dôjde k odchodu desiatok aktívnych členov z mládežníckej organizácie.

Kolesík dnes na funkciu predsedu MSD nekandidoval a splnil svoj sľub, že o funkciu sa už uchádzať nebude. „Rozlúčil som sa a delegátov snemu som požiadal, aby tlmočili moje poďakovanie do regiónov všetkým, s ktorými som v rokoch 2008 – 2013 spolupracoval. Z partie mladých ľudí sa pod mojim vedením podarilo vytvoriť silnú organizáciu s takmer tisíc aktívnymi členmi. Pozícia europoslanca, štyri miesta v Národnej rade SR, desiatky komunálnych poslancov, starostov a poslancov VÚC, ako aj samotné podpísanie zmluvy o spolupráci s politickou stranou SMER - sociálna demokracia sú výsledky, ktoré po mojom predsedníctve ostávajú,“ konštatoval.

Čas podľa Kolesíka ukáže, či si delegáti vybrali dobre, pretože kandidát na predsedu nevzišiel demokraticky z návrhov členskej základne, ale z politických dohôd bývalých podpredsedov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu