Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Kolesík: Treba hľadať nástroje, ktoré obmedzia deti na internete

Andrej Kolesík
Andrej Kolesík (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Deti by mali byť lepšie na internete chránené. Poslanec NR SR Andrej Kolesík podal pozmeňujúci návrh k vládnemu návrhu zákona o Úrade pre reguláciu elektronických komunikácií. Ako povedal Kolesík dnes, problémom je, že telekomunikačný podnik, ktorý poskytuje elektronickú komunikačnú službu, nemôže zablokovať či vypnúť nevyhovujúce webové stránky či hry.

„Je potrebné hľadať iné nástroje, ktoré budú obmedzovať čas strávený na internete a umožnia rodičom kontrolu času, počas ktorej je ich dieťa na internete. Takéto programové nástroje sú už na telekomunikačnom trhu dostupné, ale absentuje právna úprava, ktorá by umožňovala ich využívanie,“ uviedol.

Kolesík preto navrhol, aby podnik, ktorý poskytuje službu pripojenia k internetu, bol povinný umožniť účastníkovi na jeho písomné požiadanie kontrolované užívanie zariadenia, umožňujúceho využívanie služby pripojenia k internetu. Takýmto zariadením môže byť počítač či mobilný telefón. Toto zariadenie musí byť vo vlastníctve žiadateľa. „Tento návrh reaguje na požiadavky praxe v oblasti elektronických komunikačných služieb, ktorá často svojím vývojom predbieha platnú právnu úpravu,“ povedal Kolesík. Jeho cieľom je zabezpečiť rodičom možnosť určiť rozsah používania zariadenia umožňujúceho využívanie služby pripojenia k internetu, ako aj samotnej služby pripojenia k internetu. „Tento návrh uľahčí obmedzenie používania takýchto zariadení ohrozenými skupinami,“ konštatoval. 

Kolesík argumentuje pri odôvodnení návrhu rôznymi štatistikami, podľa ktorých až 73 percent maloletých vo veku od 13 do 17 rokov je závislých na internete. „Maloleté deti v Európe vo veku 9 až 10 rokov, ktoré používajú internet, začali v priemere vstupovať do online prostredia vo veku sedem rokov. Tridsaťtri percent používateľov, ktorí využívajú rôzne služby na internete, používajú mobilný telefón alebo prenosné zariadenie. Sedemdesiatsedem percent používateľov vo veku 13 až 16 rokov a 38 percent detí vo veku 9 až 12 rokov v Európe, ktoré využívajú internet, uviedlo, že majú profil na sociálnej sieti. V rámci tých, ktorí používajú sociálne siete, až štvrtina uvádza, že ich profil je verejne viditeľný,“ upozornil Kolesík.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu