Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Ústupky voči Británii nevedú podľa Kukana k ničomu dobrému

Eduard Kukan
Eduard Kukan (Zdroj: SITA)

BRUSEL - Neustále ústupky Veľkej Británii nemôžu podľa europoslanca za SDKÚ-DS Eduarda Kukana viesť k ničomu dobrému.

"Skôr to povzbudí jej chuť," upozornil na nedávnej tlačovej konferencii. Ako dodal, Európska únia (EÚ) a hlavne jej veľkí hráči by mali byť aktívnejší a konkrétnejší v debatách s Britániou. Existujú reálne argumenty na to, že v prípade jej odchodu z únie by to oveľa viac poškodilo Britániu ako samotnú EÚ.

Kukan potvrdil, že v Európskom parlamente (EP) sa vedú tvrdé až protibritské debaty, v ktorých sa poukazuje na to, že Londýn je dobrý v presadzovaní svojich záležitostí, avšak keď je záujem na jeho participovaní na istých veciach, tak sa od toho výrazne dištancuje. "Nejde o to, či sú inštrumenty na to, aby sme sa postavili Veľkej Británii, ale ide o to, aby sa ukázala dostatočná politická sila hlavne u veľkých hráčov, aby tvrdšie reagovali na jej požiadavky, lebo si skoro vždy dokážu presadiť svoje sily," vysvetlil europoslanec. Hoci je záujem o to, aby naďalej zostala súčasťou únie, postupne sa schyľuje k tomu, že narazí na tvrdší postup zo strany zvyšných členov.

Podobné hlasy o možnom opustení únie nie sú výnimočné ani v ďalších krajinách, kde sa sporadicky objavujú. Týka sa to napríklad Rakúska či Švédska. "Musia si ale uvedomiť, že ich šance, ak by chceli použiť podobnú taktiku, ako používa Británia, sú omnoho menšie, lebo majú omnoho menšiu silu a možnosti," upozornil Kukan.

Britský premiér David Cameron vo svojom nedávnom prejave hovoril o vypísaní referenda o zotrvaní alebo vystúpení Británie z EÚ pred koncom roka 2017. Stane sa tak za predpokladu, že jeho konzervatívna strana v nasledujúcich všeobecných voľbách, ktoré budú v roku 2015, vyhrá.

Predmetom prípadného referenda by mal byť nový pakt o rozdelení právomocí medzi Britániu a EÚ. Voliči budú mať na výber medzi členstvom krajiny v únii za nových podmienok a vystúpením z nej.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu