Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Slovensko súhlasí s diskusiou o vytvorení samostatného rozpočtu eurozóny

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Slovensko súhlasí s diskusiou a rozvíjaním myšlienky ohľadom vytvorenia samostatného rozpočtu krajín eurozóny. Avšak oficiálne stanovisko k nemu nemá schválené, keďže podrobnosti o ňom zatiaľ nie sú známe.

S konkrétnym návrhom má prísť Európska komisia (EK), pričom európski lídri sa k tejto otázke vrátia najskôr na júnovom summite. V rozhovore pre TASR to uviedol štátny tajomník slovenského rezortu diplomacie Peter Javorčík. Predstaviteľom vlád a hlavám štátov EÚ sa na poslednom decembrovom summite nepodarilo prekonať názorové rozdiely na separátny eurorozpočet. Fiškálne konzervatívne štáty, ako sú Nemecko a Holandsko, vytrvalo lobovali proti tomuto návrhu.

Nie je totiž jasný jeho vzťah k viacročnému finančnému rámcu únie, jeho objem či účel využitia prostriedkov z neho. Existuje idea, že by sa z neho prefinancovali nevyhnutné štrukturálne zmeny, ktoré zabezpečia konkurencieschopnosť štátov s jednotnou európskou menou. Podľa Javorčíka SR pozitívne vníma takúto myšlienku.

"Keď sa napríklad niektorá krajina rozhodne pre ambicióznu penzijnú reformu, ktorá by v konečnom dôsledku mala priniesť väčšiu stabilitu verejných financií a určitý element by mohol byť financovaný z tohto rozpočtu, tak to má svoju logiku a zmysel. Takže sme otvorení týmto myšlienkam," poznamenal.

Poukázal na to, že Nemecko aj Holandsko požadujú od krajín ambicióznosť v štrukturálnych krokoch a realizáciu s tým súvisiacich záväzkov v praxi. "Nemôže to ísť opačne, že najskôr dostanú prísľub peňazí, a potom začnú robiť nejaké reformy. Najskôr musia robiť reformy a tie môžu byť potom podporené dajme tomu aj z eurorozpočtu," objasnil Javorčík negatívny postoj Berlína a Amsterdamu na decembrovom rokovaní k problematike samostatného rozpočtu eurozóny.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu