Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Ondek: Vláda nesplnila ani jednu z našich požiadaviek, začnú štafetové protesty

Pavel Ondek
Pavel Ondek (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Vláda nesplnila ani jednu požiadavku školských odborárov. V reakcii na vyhlásenie premiéra Roberta Fica (Smer-SD) to vyhlásil šéf školských odborárov Pavel Ondek.

Od budúceho utorka (11.12.) tak zrejme začnú v krajských mestách štafetové protesty, ktoré odborári avizovali v stredu (5.12.) po rokovaní mimoriadnej rady. Zväz sa podľa neho musí poradiť o ďalších krokoch.

Premiér dnes vyhlásil, že školským zamestnancom vláda pridá od budúceho roka päť percent. Požiadavky odborárov, ktorí chceli v budúcom roku platy vyššie o desať percent, sú podľa neho nereálne a štát na to nemá peniaze.

"Vláda deklarovala zvýšenie platov o päť percent už od začiatku. Protesty boli preto, že je to nízka ponuka. Na druhej strane sa naše požiadavky týkali navýšenia financií do školstva na materiálne a technické zabezpečenie škôl, aby bola kvalitná výučba. Náš návrh je každoročné zvýšenie o 0,3 percentuálneho bodu z HDP," dodal.

Podľa Fica vláda nemôže splniť ani túto požiadavku. "Ak by sme v roku 2014 pristúpili k takému navýšeniu a potom aj v roku 2015, tak je to dohromady suma takmer 800 miliónov eur," zdôraznil s tým, že kabinet na to nemá a tak to nemôže garantovať.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu