Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Opozícia žiada mimoriadnu schôdzu, chce prebrať školstvo

Pavol Paška
Pavol Paška (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Opozičné strany SDKÚ-DS, KDH a Most-Híd dnes podávajú návrh na zvolanie mimoriadnej schôdze parlamentu o situácii v školstve. Predseda parlamentu Pavol Paška musí schôdzu zvolať do siedmich dní.

Miroslav Beblavý z SDKÚ-DS uviedol, že žiadajú vládu, aby podala správu o situácii v školstve a očakávajú návrhy konkrétnych krokov, ako stav zlepšiť. Martin Fronc (KDH) doplnil, že situácia v školstve sa dostala do krízového stavu a je najvyšší čas, aby do školstva išli finančné stimuly.

Opozícia zatiaľ nechystá návrh na odvolanie šéfa rezortu školstva Dušana Čaploviča. Takýto návrh by sa podľa nich len spolitizoval. "Nechceme, aby to v tejto chvíli bolo o politickom zápase, ale o hľadaní riešenia," dodal Fronc.

Beblavý zdôraznil, že čakali, kým sa situácia v školstve upokojí, ale keďže sa neupokojuje, parlament je podľa nich najlepším miestom, kde o tom treba diskutovať. "To, čo sme videli za posledných osem mesiacov v rezorte školstva, považujeme za príklad skôr ideologického a direktívneho riadenia a nie snahy o hľadanie cesty vpred k modernému slovenskému školstvu," povedal Beblavý. Rezort školstva bol podľa neho až do začiatku štrajku skôr ošklbávaný o kompetencie a peniaze, či už v oblasti eurofondov alebo prechodu krajských školských úradov pod rezort vnútra. Až štrajk túto tendenciu zastavil, poznamenal Beblavý.

"Situácia je taká, aby vláda jasne povedala čo chce urobiť, ako to chce urobiť a za čo to chce urobiť," dodal Fronc. Doplnil, že aj platy učiteľov sú nízke a treba ich zmeniť, ale nie je to len o platoch. Gábor Gál zo strany Most-Híd si myslí, že školstvo táto vláda odsunula na vedľajšiu koľaj, minister školstva nekoná a správa sa ako štatista. "Keď vláda vie nájsť peniaze na zlúčenie zdravotných poisťovní, keď vie nájsť peniaze pre megafirmy, ktoré nevytvárajú ani nové pracovné miesta a dotuje ich, tak by mala nájsť peniaze aj pre školstvo," vyhlásil Gál. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu