Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Fico: Požiadavky učiteľov sú nereálne, pridáme im päť percent

Robert Fico
Robert Fico (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Vláda Roberta Fica dnes schválila od 1. januára 2013 päťpercentné zvýšenie tarifných platov pedagogických zamestnancov regionálneho školstva a päť percent pridá aj nepedagogickým zamestnancom prostredníctvom účelovo viazaných prostriedkov. Premiér zdôraznil, že kabinet nemá na desaťpercentné zvýšenie platov.

Učiteľom tak v peňaženke pribudne mesačne priemerne 50 až 60 euro. Keďže na toto zvýšenie nie sú peniaze v rezerve vlády, ostatní ministri zoškrtajú výdavky vo svojich rezortoch, dodal Fico. Pripomenul, že okrem toho kabinet schválil nariadenie, ktoré garantuje, že všetky peniaze, ktoré štát posiela mestám, obciam a vyšším územným celkom na platy učiteľov, sa naozaj dostanú do rúk týchto ľudí a nebudú sa používať na iné účely.

"Je mi ľúto, že nedošlo k dohode s odborármi, pokiaľ ide o platové požiadavky učiteľov," povedal. Požiadavky školských odborárov sú podľa Fica nereálne. Dodal, že vláda vzhľadom na ekonomický vývoj nevie ani zaručiť, aby v rokoch 2014 až 2016 došlo každý rok k navýšeniu prídelu pre školstvo o 0,3 percenta HDP. Na to by bolo potrebných 800 miliónov eur. Školskí odborári v stredu odmietli päťpercentné zvýšenie platov a trvajú na zvýšení v rozmedzí medzi 5 a 10 percentami. Fico argumentuje, že je kríza a požiadavky odborárov preto nemôžu splniť.

„Naozaj chápem učiteľov na Slovensku, aj preto som nikdy nepoužil ani ja ani žiadny kolega vo vláde žiadne slovo, ktoré by ich urazilo alebo im vyčítalo, že pristúpili k štrajku,“ dodal. Podľa jeho slov naše školstvo 20 rokov trpí problémami. „Áno, je pravda, že platy učiteľov na Slovensku sú nízke v porovnaní s inými krajinami a je pravda, že školstvo trpí rôznymi bolesťami,“ povedal.

V prvých troch kvartáloch roka bol podľa Ficových slov priemerný zárobok učiteľa v regionálnom školstve na Slovensku 840 eur. Odvolal sa na údaje štatistického úradu. V roku 2013 plánujú obciam, mestám a samosprávnym krajom poslať v priemere na učiteľa 896 eur. „Ak k tomu prirátame 5-percentné zvýšenie tarifných platov, môžeme hovoriť o sume, ktorá bude na úrovni 930 eur,“ vyhlásil Fico. Podľa neho tak plnia záväzok, že plat učiteľa v regionálnom školstve musí byť vyšší ako priemer národného hospodárstva, čo už platí aj teraz.

Školstvo podľa Fica nepotrebuje len inventúru, ale aj vážne zásahy. Preto je vláda pripravená ponúknuť fórum každému, kto má záujem seriózne hovoriť o budúcnosti školstva a zmien v ňom. „Musíme hovoriť o počte škôl, musíme hovoriť o počte učiteľov,“ dodal Fico. Hovoriť sa má podľa neho o tom, či je únosné a zdravé, ak z posledného ročníka základných škôl vyjde 45-tisíc žiakov a majú k dispozícii 83-tisíc voľných miest na stredných školách.

„To sú čísla, ktoré potvrdzujú, že systém je nezdravý a chorý,“ dodal. Garantuje, že ak nájdu vnútorné rezervy v školstve, ktoré vzniknú robením poriadku v systéme, tak všetky takéto peniaze zostanú v školstve. Môžu sa použiť na zlepšenie vybavenia škôl alebo lepšie odmeňovanie pedagogických pracovníkov.

Vláda sa podľa premiéra od dnešného dňa mieni venovať aj ďalším závažným témam, ktoré pred ňou stoja. „My sa veľmi radi stretneme s odborármi pri riešení zásadných problémov školstva,“ odpovedal premiér na otázku, či sa ešte stretne so školskými odborármi.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu