Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Sulík: Vyzývame Ondeka, aby informoval o výsledkoch rokovaní s vládou!

Richard Sulík
Richard Sulík (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Opozičná SaS vyzýva predsedu Odborového zväzu pracovníkov školstva a vedy Pavla Ondeka, aby pravdivo a úplne informoval verejnosť o výsledkoch rokovaní s vládou a o plánovaných krokoch.

Na tlačovej konferencii to dnes vyhlásil líder SaS Richard Sulík s tým, že je nepoctivé najskôr využiť študentov, učiteľov a rodičov, a potom so skutočne chabým vysvetlením štrajk zamestnancov školstva prerušiť.

 "My by sme veľmi ocenili, keby predstavitelia vlády Roberta Fica (Smer-SD) prestali štvať zavádzajúcimi vyjadreniami protestujúcich predstaviteľov školstva proti sebe a namiesto toho sa venovali zlepšeniu ich odmeňovania a podmienok práce," povedal Sulík. Podľa jeho slov je situácia v školstve kritická a je preto najvyšší čas hovoriť, čo ďalej. "Aj preto sme podporili oba učiteľské štrajky," vysvetlil.

Sulík sa domnieva, že vláda a odborári hrajú s učiteľmi a občanmi v posledných dňoch podivnú hru. "Na jednej strane sú tu učitelia, ktorým ide o celkovú reformu školstva, na druhej strane sa tu ocitli odborárski predáci, ktorí zúžili celú debatu okolo štrajku len na zvyšovanie platov. Preto je pre nás nepochopiteľné, že bol neobmedzený štrajk prerušený," povedal.

Martin Poliačik (SaS) označil za najväčší problém školstva nie platy, ale jeho smerovanie a nedotiahnutie alebo úplnú absenciu reforiem. Poukázal na to, že rezort školstva namiesto toho mení prerozdeľovanie financií na mimoškolské činnosti, čo vraj povedie k likvidácii mnohých centier voľného času. Poliačikovi sa tiež nepáči, že Štátny pedagogický ústav sa vracia späť do 70. rokov minulého storočia a "vďaka normalizačnému mysleniu sa vraciame k tomu, že 'píšte všetci modrým perom, iná farba nebude'. Akákoľvek kreativita sa trestá," uviedol s tým, že aj toto sú veci, ktoré učiteľov hnevajú a ktoré ich popri platových požiadavkách vyhnali do ulíc.

"My sa pripájame k začatiu širokého verejného dialógu, ktorý by mal naštartovať obnovu slovenského školstva, aby sa dostalo na úroveň 21. storočia," dodal Poliačik.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu