Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Sulík odkazuje Smeru: Zabijete aj ten mierny rast výnosu dane, ktorý máme

Richard Sulík
Richard Sulík (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Vládny Smer-SD zabije svojimi zmenami v dani z príjmov aj ten mierny rast z výnosu dane, ktorý je. Tvrdí to predseda opozičnej SaS Richard Sulík, ktorý varuje pred zvyšovaním daní a rušení tej rovnej.

V diskusii k novele zákona o dani z príjmov upozornil, že rovná daň vo veľkej miere prispela k rastu hrubého domáceho produktu (HDP) Slovenska. "Keby nebolo rovnej dane, nebol by taký veľký rast HDP. Toto predsa nespadlo z neba, toto bolo spôsobené reformami a najmä rovnou daňou," vyhlásil.

Zvýšenie daní a zrušenie tej rovnej podľa Sulíka krajine nepomôže. "Ak zvýšite sadzbu, určite nezvýšite výnos dane z príjmov," odkázal sociálnym demokratom. Sulík je presvedčený, že mnohí ľudia nebudú chcieť platiť vyššie dane.

Vládnych poslancov informoval, že "systém je deravý ako švajčiarsky syr" a mnohí ľudia neochotní platiť vyššie dane z neho po zvýšení sadzby utečú. "Ľudia vám tie dane platiť nebudú," varoval socialistov šéf liberálov.

Poslanec Smeru-SD Ľuboš Blaha upozornil, že progresívna daň má zabezpečiť, aby bohatí platili vyššie dane ako chudobní. Sulíkovi vyčítal, že "kope za pracháčov" a za ich nízke dane. Sulíka zároveň nazval tárajom a odporučil mu, aby sa nevyjadroval k filozofickým diskurzom, v ktorých sa nevyzná.

"Áno, nerozumiem sa do filozofického diskurzu, preto by som o ňom nemal hovoriť. Ale nechápem, prečo sa vy stále vyjadrujete k daniam," reagoval Sulík na Blahu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu