Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

ZMOS odmieta Ondekovo tvrdenie, že samosprávy nevyplatili 28 mil. eur

Pavol Ondek
Pavol Ondek (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) odmieta podľa vyjadrenia predsedu Jozefa Dvonča vyjadrenia školských odborov, podľa ktorých môžu byť jedným zo zdrojov na vyplatenie zvýšených požiadaviek zamestnancov školstva prostriedky na mzdy a odmeny, ktoré mestá a obce údajne presúvajú do prevádzkových výdavkov škôl.

Tie by mali dosahovať výšku približne 28 mil. eur. Ako Dvonč uviedol vo vyhlásení, závery správy ministerstva školstva o hospodárení škôl a školských zariadení za rok 2011 potvrdzujú, že celkové čerpanie bežných výdavkov za všetkých zriaďovateľov v regionálnom školstve na osobné náklady bolo o 1,1 percenta nižšie, ako predstavoval normatív na mzdy.

"Zo súhrnnej správy o hospodárení za zriaďovateľov, ktorými sú mestá a obce, však zároveň jednoznačne vyplýva, že na osobné výdavky vynaložili v roku 2011 o 116.822 eur viac, ako im určoval normatív," tvrdí Dvonč. Z uvedeného je podľa predsedu ZMOS-u zrejmé aj to, že ak sa normatívne zdroje presúvali na prevádzku škôl, mohlo ísť len o výnimočné prípady, kedy neboli zriaďovateľmi škôl mestá a obce.

Jedným zo záverov spoločného rokovania s vládou SR v piatok 30. novembra bol aj záväzok ZMOS preveriť vo vybraných mestách a obciach spôsob použitia peňazí na mzdy na základných školách a porovnať ich s normatívmi na výkon štátnej správy. "Ani na uvedenej vzorke miest a obcí sa nepotvrdilo, že zriaďovatelia neposkytli mzdové výdavky na vyplatenie miezd zamestnancov," dodáva Dvonč. Ďalej šéf ZMOS-u uvádza, že z údajov 24 miest a obcí za rok 2011 vyplýva, že obce a mestá na prenesený výkon štátnej správy v oblasti mzdových výdavkov vyplatili viac prostriedkov, ako mali určené.

ZMOS reaguje na vyjadrenia šéfa školských odborov Pavla Ondeka. Ten v sobotu v diskusii s ministrom školstva Dušanom Čaplovičom povedal, že podľa ich informácií samospráva v roku 2011 nevyplatila školským zamestnancom 28 miliónov eur, ktoré mali ísť na ich platy. Aj Čaplovič priznal, že minulý rok išlo na jedného učiteľa o sto eur menej, ako malo ísť podľa štátneho rozpočtu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu