Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

SaS: Odchod Trnku z prokuratúry je minimum, ktoré od neho očakávajú

Richard Sulík
Richard Sulík

BRATISLAVA - Námestník generálnej prokuratúry Dobroslav Trnka stratil aj tie nepatrné štipky súdnosti, tvrdí šéf liberálov Richard Sulík.

 "Jeho výroky o možnom odstúpení z funkcie, ak mu opoziční politici poskytnú vlastné odborné stanoviská k riešeniu kauzy Glance House, sú nielen nedôstojné, ale odpútavajú pozornosť verejnosti od podstaty," uviedol predseda SaS Richard Sulík.

Podstatou je podľa neho "fakt, že Dobroslav Trnka svojím konaním vyvolal podozrenie zo spáchania trestného činu zneužitia právomoci verejného činiteľa". Sulík dodal, že závažnou priťažujúcou okolnosťou pre Trnku je v tejto súvislosti vyhlásenie prvého námestníka GP Ladislava Tichého, podľa ktorého rozhodnutie Trnku v kauze Glance House bolo nezákonné. "Toto sú také diskvalifikujúce okolnosti, že odchod z prokuratúry a nielen z funkcie je minimum, ktoré od Dobroslava Trnku očakávame. Mal by sa pokúsiť očistiť a zbaviť podozrení ako radový občan," vyhlásil Sulík.

V kauze Glance House Trnka umožnil prevod bytovky v Bernolákove na bývalú spoločníčku developerskej firmy. Poslal list jednej zo sporiacich sa strán, v ktorom súhlasí s prevodom bytovky. Kataster na základe tohto listu umožnil prepis nehnuteľnosti napriek tomu, že Úrad špeciálnej prokuratúry zakázal uznesením akékoľvek narábanie s budovou.

Zastupujúci šéf prokuratúry Ladislav Tichý sa nestotožnil s právnym názorom Dobroslava Trnku v prípade tohto sporu. Minulý týždeň v pondelok Tichý zrušil súhlas s prevodom. Zároveň GP podala protest proti prevodu nehnuteľnosti až na tretiu firmu GAPEJA, s.r.o. Trnka si stanovil podmienku, na základe ktorej sa rozhodne, či odstúpi z funkcie pre svoj súhlas s prevodom bytovky. Aktuálne svoje rozhodnutie podmieňuje odbornými vyjadreniami poslancov Lucie Žitňanskej a Daniela Lipšica, ako by oni riešili situáciu poškodených v kauze.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu