Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Odvolávanie Boreca: Poslancov bolo málo, ďalší pokus o hodinu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Poslancom Národnej rady SR sa ani na tretí pokus nepodarilo otvoriť rokovanie mimoriadnej schôdze NR SR, na ktorej chcú opozičné strany SDKÚ-DS, KDH a Most-Híd odvolať ministra spravodlivosti Tomáša Boreca (nominant Smeru-SD). Podobne ako v pondelok (19.11.) sa ani dnes v sále nezišlo aspoň 76 poslancov potrebných na uznášaniaschopnosť parlamentu. Dnes sa ich prezentovalo 66, ďalší pokus bude o 10.00 h.

Vládny Smer-SD v pondelok opozícii odkázal, že má byť v plnom počte (67) a on im dodá desať poslancov, čím umožní otvorenie schôdze. Smer-SD svoje slovo dodržal a desať poslancov dodal, opozícii však chýbalo až 11 členov.

Predseda NR SR Pavol Paška (Smer-SD) v pondelok rozhodol o odložení mimoriadnej schôdze nadnes po dvoch neúspešných pokusoch o jej otvorenie. V sále bolo pri prezentácii len 69 poslancov, na uznášaniaschopnosť parlamentu je potrebných aspoň 76. Pri prvom pokuse chýbali opozícii desiati poslanci, z vládneho Smeru-SD ich bolo neprítomných až 71. Podobne to bolo aj pri opakovanom pokuse o hodinu neskôr.

Opoziční poslanci Borecovi vyčítajú, že za viac ako pol roka neprišiel s koncepciou riešenia neustále sa znižujúceho stavu dôveryhodnosti justície ako celku. Tiež sa sťažujú, že sa od ministra doteraz nedozvedeli, ako chce zabezpečiť prístup k spravodlivosti svojim občanom a zvyšovať vymáhateľnosť práva.

"Minister spravodlivosti, ktorý by mal byť hnacím motorom takéhoto úsilia, však za viac ako pol roka vo funkcii takúto koncepciu nepredstavil, ministerstvo pod jeho vedením, resp. zástupkyňa vlády SR pred štrasburským súdom s jeho vedomím háji záujmy konkrétnych osôb, a nie záujmy SR. A preto my, podpísaní poslanci NR SR, žiadame, aby Národná rada vyslovila ministrovi Borecovi, predovšetkým pre jeho nečinnosť, alebo nečinnosť v prospech občanov tejto krajiny, nedôveru," píše sa v návrhu.

Minister Borec tvrdí, že nemá problém s návrhom opozície na jeho odvolanie z funkcie. "Moja ministerská stolička mi neprirástla k zadku," vyhlásil. Zároveň dodal, že ak má byť dôvodom na jeho odvolanie údajné pozitívne stanovisko vo veci Štefana Harabina na Európskom súde pre ľudské práva, tak exministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (SDKÚ-DS) by už dávno nemala čo robiť v politike.

Borec poukázal na to, že "presne také isté v jej ponímaní pozitívne stanovisko dala ona vo veci právoplatne odsúdeného teroristu Labsiho". Podľa Boreca je tu "kopec ďalších takýchto istých stanovísk". Žitňanská uviedla, že nikdy nepodpísala stanovisko, ktorým by hájila Harabinove záujmy.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu