Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Súdy za prieťahy zaplatili vyše 4,3 milióna eur za päť rokov

Ilustračné foto
Ilustračné foto

KOŠICE – Prieťahy v súdnom konaní označili za kľúčový problém slovenskej justície účastníci pracovnej porady ministerstva spravodlivosti. Predsedníčka Ústavného súdu Slovenskej republiky Ivetta Macejková informovala, že Ústavný súd SR od roku 2007 do 31. októbra 2012 vyslovil v 1 569 nálezoch porušenie práva sťažovateľov na prerokovanie veci bez zbytočných prieťahov a priznal im primerané finančné zadosťučinenie v celkovej výške 4 333 042 eur. Uvádza sa to v tlačovej správe Ústavného súdu SR.

Macejková na porade súčasne zdôraznila, že Ústavný súd SR prostredníctvom projektu Efektívnosť výkonu rozhodnutí Ústavného súdu Slovenskej republiky, ktorý realizuje od roku 2009 až dodnes, vytvára tlak na všeobecné súdy, ktorý vedie k eliminovaniu prieťahov v súdnom konaní.

„Na základe štatistických údajov zosumarizovaných za roky 2009, 2010, 2011 a I. polrok 2012 môžem potvrdiť, že sa tento projekt osvedčil. Z celkového počtu 780 sledovaných konaní je takmer 50 % právoplatne skončených,“ vyjadrila spokojnosť s realizáciou projektu Macejková. Zároveň vyslovila požiadavku, aby predsedovia okresných, krajských a Špecializovaného trestného súdu venovali ešte intenzívnejšiu pozornosť nálezom Ústavného súdu SR, v ktorých konštatoval prieťahy v súdnom konaní, ktoré eviduje a sleduje až do ich právoplatného skončenia v zmysle spomínaného projektu.

Štátna tajomníčka Ministerstva spravodlivosti SR Monika Jankovská povedala, že „riešenie prieťahov v súdnych konaniach považuje za jednu z hlavných priorít rezortu“. Aj preto vyzvala predsedov súdov, aby „vyvetrali skrine na všetkých súdoch“.

V rámci svojho vystúpenia skonštatovala, že priemerná dĺžka súdneho konania je v trestných veciach 5,06 mesiaca, v občianskoprávnych konaniach 11,35 mesiaca, v obchodných sporoch 13,70 mesiaca a v poručenských veciach 6,22 mesiaca, čo je veľmi slušným výsledkom snahy súdov o zrýchlenie súdneho konania a vyzvala na pokračovanie v tomto

Zástupkyňa SR v konaní pred ESĽP Marica Pirošíková upozornila na to, že Výbor ministrov Rady Európy, ktorý sleduje výkon rozsudkov ESĽP, prijal záverečnú rezolúciu vo vzťahu k 110 prípadom týkajúcim sa neprimeranej dĺžky občianskych súdnych konaní, vzhľadom na to, že za dostatočné považoval nielen individuálne, ale aj všeobecné opatrenia prijaté na vnútroštátnej úrovni.

V predbežnej rezolúcii vydanej k tejto problematike vyzdvihol predovšetkým početné organizačné reformy, ku ktorým došlo v rokoch 2007 až 2010, a dve zmeny Občianskeho súdneho poriadku, ktoré nadobudli účinnosť v rokoch 2007 a 2008. Upozornil, že po tom, ako sa priemerná dĺžka občianskoprávnych konaní konštantne zvyšovala, osobitne v rokoch 2002 až 2004, po roku 2004 sa začala pravidelne znižovať. V roku 2004 predstavovala 17,56 mesiaca, v roku 2011 11,35 mesiaca.

Pokiaľ ide o problém, súvisiaci s tým, že v niektorých prípadoch sa vyskytujú prieťahy v konaní napriek predchádzajúcemu príkazu ústavného súdu konať vo veci, na medzinárodnej úrovni, a to nielen zo strany Výboru ministrov Rady Európy, bol vysoko vyzdvihnutý systém kontroly výkonu rozhodnutí cez projekt Ústavného súdu SR.

Účastníci pracovnej porady súhlasili s pokračovaním projektu Ústavného súdu SR v rokoch 2014 až 2017, pretože sa jednoznačne zhodli na tom, že prieťahy v súdnom konaní sú jedným z najvážnejších problémov slovenskej justície a vzali na vedomie opatrenia navrhované ministerstvom spravodlivosti a verejným ochrancom práv, ktorý žiada najmä riešenie problematiky súdnych znalcov, vypracovanie zoznamu preťažených súdov s opatreniami na odstránenie ich preťaženosti, ako aj predloženie koncepcie stabilizácie a rozvoja súdnictva SR.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu