Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Dráma v parlamente: Ľudová platforma ide tvrdo proti Smeru, kvôli arogancii!

Predstavitelia opozičných strán KDH, SDKÚ-DS a Most-Híd Zobraziť galériu (2)
Predstavitelia opozičných strán KDH, SDKÚ-DS a Most-Híd (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Strany Ľudovej platformy - KDH, Most-Híd a SDKÚ-DS - sa na protest proti počínaniu strany Smer-SD v parlamente nezúčastnia na najbližšom rokovaní poslaneckého grémia. Je to dôsledok toho, že Smer-SD podľa predsedu KDH Jána Figeľa neumožnil rokovať o vyslovení nedôvery ministrovi spravodlivosti Tomášovi Borecovi.

„Prejavila sa arogancia vládnej väčšiny, Smeru-SD, ktorý síce podľa litery, ale nie ducha ústavy a zákonov, odmieta menšine napĺňať ústavné práva, ale aj zodpovednosť. Ako predkladatelia tejto iniciatívy odmietame takéto správanie, považujeme ho za škodlivé pre parlamentnú demokraciu, pre stav zákonnosti a spravodlivosti na Slovensku,“ vyhlásil Figeľ na tlačovej besede, na ktorú prišli všetci poslanci strán Ľudovej platformy, ktorí dnes boli v NR SR.

Figeľ upozornil, že pravicová koalícia za vlády Ivety Radičovej v novembri 2010, po piatich mesiacoch vlády, umožnila v NR SR veľkú diskusiu o diaľniciach na návrh vtedajšej opozície, teda strany Smer. „Bola nami prijatá, rešpektovaná a prispela k lepšiemu porozumeniu. Teraz po vyše siedmich mesiacoch hrubým spôsobom je odmietnuté právo nielen menšiny, ale aj verejnosti,“ konštatoval predseda KDH.

Poslanci Smeru podľa predsedu Mostu-Híd Bélu Bugára kombinovali aroganciu s ignoranciou. „Nikdy v minulosti sme nezablokovali návrh na odvolanie daného člena vlády. Vždy sa o tom rokovalo. Poslanci Smeru ukázali, že dokázali byť aj ignoranti. Odignorovali schôdzu,“ povedal Bugár s tým, že Fico by sa mal opýtať vlastných poslancov, či nie je ich povinnosťou rokovať o veci, ktorá ťaží obyvateľov. „Stav v súdnictve sa nedá vyriešiť ignoranciou. Takéto spôsoby odmietame,“ dodal.

Parlamentná väčšina sa podľa predsedu SDKÚ-DS Pavla Freša vymkla kontrole opozície. „Pre nás tento signál znamená, že žiadna vážna téma, či už európske témy, alebo prešľapy ministrov, nie sú hodné opozičnej kontroly. Dostali sme sa do stavu, keď nastane akýkoľvek problém, parlamentná väčšina odmietne kontrolu, a nebudeme o probléme rozprávať,“ povedal.

Ktorýkoľvek minister si môže podľa neho byť istý, že žiadny jeho problém sa nebude prerokovávať na parlamentnej pôde. „Je to bezprecedentný signál, že funkcia opozície je paralyzovaná obrovskou väčšinou, ktorá ignoruje to, že opozícia by mala kontrolovať. Nie je to dobrá správa pre Slovensko, ani pre Smer samotný. Táto vláda stráca legitimitu tým, že odmieta opozičnú kontrolu,“ vyhlásil Frešo. Podľa neho to nemá obdobu a vracia nás to do čias mečiarizmu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu