Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Fico: Na významnejšiu modernizáciu armády nie sú peniaze

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA – Ministerstvo obrany SR sa musí rovnako ako celá vláda správať ako krízová inštitúcia. Po kontrolnej návšteve rezortu to povedal premiér Robert Fico (Smer-SD). Zopakoval, že na významnejšiu modernizáciu slovenskej armády v súčasnosti nie sú v rozpočte peniaze.

"Hoci armáda plní mnohé významné činnosti a úlohy, verejnosť by pravdepodobne neprijala, keby sme sa dnes na úkor iných oblastí pokúšali ponúkať finančné prostriedky do modernizácie vojenskej techniky," povedal Fico. Minister obrany Martin Glváč (Smer-SD) podľa neho prevzal rezort v nie najlepšom stave. Ocenil, že netlačí na vládu, aby mu dala z rozpočtu viac finančných prostriedkov, ale hľadá riešenia a projekty, ktoré zabezpečujú "aké také prežitie armády a celého rezortu". Podľa Fica urobil Glváč opatrenia, ktoré zvýšili percento finančných prostriedkov rezortu na modernizáciu armády z osem na 15. "Postupne sa znižujú výdavky administratívneho charakteru a navyšujú sa výdavky, ktoré sú potrebné pre sfunkčnenie slovenskej armády," povedal premiér.

Glváč vysvetlil, že prišlo k zefektívneniu niektorých procesov, pri ktorých nebolo treba míňať toľko peňazí. "Potom to bol presun v rámci plánov obstarávania na činnosti, ktoré sme v roku 2012 vôbec nepotrebovali a odsunuli sme ich na neskoršie obdobie, ak k nim vôbec príde," povedal Glváč. V spolupráci s ruským partnerom začalo ministerstvo s opravou leteckej techniky.

Rezort obrany dostane na budúci rok z rozpočtu necelých 750 miliónov eur, čo je takmer o 50 miliónov eur menej ako v tomto roku.

Napriek tomu Glváč potvrdil, že sa nechystá rušiť žiadnu z vojenských spôsobilostí. Ak by sa napríklad zrušila vrtuľníková základňa v Prešove, jej opätovné sfunkčnenie by podľa ministra bolo oveľa náročnejšie ako súčasné zachovanie. "Našou povinnosťou je zachovať tie spôsobilosti, ktoré máme dnes. Je najneekonomickejšie dnes niečo zrušiť, pretože následne to vybudovanie, aj keby bola lepšia ekonomická situácia, stojí dvakrát toľko, ak nie viac," povedal Glváč.

Od budúceho roku bude Vojenský opravárenský podnik v Novákoch prenajatý súkromnému investorovi. "Myslím si, že toto by mohol byť model do budúcnosti aj pre iné opravárenské podniky. Nehovorím v žiadnom prípade o rušení, privatizácii, hľadáme skôr cestu, ktorá zabezpečí ľuďom robotu a cestu, ktorá zabezpečí, že podniky ktoré majú často dlhoročnú tradíciu, dokážu v tomto náročnom prostredí prežiť," povedal Fico.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu