Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Baška: Ministerstvo obrany čakajú v budúcom roku veľmi ťažké časy

Jaroslav Baška
Jaroslav Baška (Zdroj: SITA,)

BRATISLAVA - Ministerstvo obrany a jeho súčasné vedenie čakajú v nasledujúcom roku veľmi ťažké časy. Pripúšťa to šéf parlamentného brannobezpečnostného výboru Jaroslav Baška (Smer-SD) v súvislosti s naplánovaným poklesom rozpočtu rezortu na rok 2013.

"Bolo by veľmi ťažké robiť teraz nejaké zmeny, čo sa týka rozpočtov jednotlivých kapitol. Bohužiaľ, zase, ako aj po iné roky, rozpočet obrany sa stále znižuje, ale keďže je hospodárska kríza, tak niekde sa tie financie musia škrtať," povedal exminister obrany.

Prioritami ministerstva obrany by podľa neho mal byť výcvik, ochrana vzdušného priestoru a zabezpečenie vojakov v zahraničných misiách. Rozpočet by sa aj pre tento účel mal pre nasledujúce roky zastabilizovať na úrovni asi jedného percenta HDP. "Pevne verím, že v rokoch 2016, 2017, by to mohlo byť pre rozpočet obrany lepšie," dodal Baška.

Opozičný exminister obrany Ľubomír Galko (SaS) je presvedčený, že rozpočet na úrovni necelých 750 miliónov eur v budúcom roku by bol pre rezort obrany "likvidačný a neúnosný". Aj preto zvažuje, že by mohol v druhom čítaní k rozpočtu v parlamente vystúpiť s pozmeňujúcim návrhom. "Ak ho dám, tak bude o tom, aby boli navŕšené finančné prostriedky na 1,1 percenta HDP v rezorte obrany. A to s tým, že by som dal aj nejaký návod, odkiaľ sa dajú tie peniaze zobrať, z ktorých rezortov a prečo," povedal podpredseda liberálov.

Ministerstvo obrany by malo podľa návrhu rozpočtu na rok 2013 hospodáriť s celkovou sumou asi 748,5 milióna eur. Medziročne by tak dostalo zo štátnej pokladne o 50 miliónov menej. Ak by sa však podarilo naplánované výdavky udržať na úrovni jedného percenta HDP, už v roku 2014 by to znamenalo rozpočet takmer 785 miliónov eur.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu