Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Parlament zasadne už v pondelok, otvorí registrované partnerstvá

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Netradične v pondelok (29.10.) zavítajú poslanci do parlamentu, aby pokračovali v rokovaní ôsmej schôdze Národnej rady SR. Pondelok štandardne rokovacím dňom nie je.

Členovia snemovne po predĺženom víkende vždy začínajú rokovať až v utorok. Dôvodom zmeny je blížiaci sa sviatok Všetkých svätých (1.11.), do tohto dátumu chcú mať poslanci ôsmu schôdzu za sebou. Otvoriť musia ešte 22 bodov.

Hneď v pondelok ráno ich čaká návrh novely zákona o zdravotnej starostlivosti z dielne Lucie Nicholsonovej (SaS). Cieľom právnej normy je zavedenie bezplatných dobrovoľných sterilizácií pre osoby, ktoré majú minimálne štyri deti, a pre osoby staršie ako 35 rokov s minimálne tromi deťmi. Zákrok by sa v ich prípade plne uhrádzal z verejného zdravotného poistenia. Nicholsonová sa domnieva, že táto zmena môže znížiť počet potratov. "Trendy ukazujú, že čím liberálnejší je prístup, tým menšie je množstvo interrupcií. Toto by si mali uvedomiť kolegovia v parlamente," povedala poslankyňa na margo poslancov KDH, ktorí nie sú návrhom nadšení.

Hneď po tomto bode bude plénum hovoriť o ďalšom návrhu SaS, ktorým je zavedenie možnosti pre osoby rovnakého pohlavia uzatvárať registrované partnerstvá od roku 2013. Takéto partnerstvá by sa uvádzali ako rodinný stav do úradných dokumentov. Partneri majú byť osoby navzájom blízke, platiť má aj vzájomná vyživovacia povinnosť vrátane toho, aby životná úroveň partnerov bola počas trvania partnerstva rovnaká. Nový zákon má tiež homosexuálnym partnerom priznať čiastočnú vyživovaciu povinnosť po skončení partnerstva vo forme príspevku na výživu bývalého partnera. Zákon o registrovaných partnerstvách však partnerom neumožňuje adopciu detí, a to ani dočasne. Zároveň nebudú môcť byť ani pestúnskou či dočasnou náhradnou rodinou. Partnerstvo nebude možné uzavrieť pred 18. rokom života a nevznikne medzi nimi bezpodielové spoluvlastníctvo. Poslanci vládneho Smeru sa už vyjadrili, že ani jeden z týchto návrhov liberálov nepodporia.

Na pokračujúcej schôdzi sa bude rokovať aj o trojici noviel zákona o priestupkoch. Prvú pripravil Mandátový a imunitný výbor NR SR a jej cieľom je zrušiť povinnosť orgánu, ktorý prejedná priestupok spáchaný poslancom, generálnym prokurátorom, prezidentom SR, predsedom Ústavného súdu SR a riaditeľom SIS, zaslať oznámenie o spáchaní priestupku Mandátovému a imunitnému výboru NR SR. Novela zákona o priestupkoch totiž zrušila priestupkovú imunitu poslancov, no výbor nemá určené, čo má s týmto oznámením robiť. Na druhej strane výbor bude naďalej dostávať oznámenia o spáchaných priestupkoch sudcami, prokurátormi, členmi Policajného zboru a Zboru justičnej a väzenskej stráže.

Druhý návrh novely zákona o priestupkoch predložili poslanci SDKÚ-DS, ktorí chcú, aby za priestupky pykali už 14-ročné deti tak, ako je to pri trestných činoch. V súčasnosti je možné vyvodiť priestupkovú zodpovednosť voči osobe od 15 rokov. Maloletí pod touto vekovou hranicou sú podľa SDKÚ-DS nepostihnuteľní, pričom v mnohých prípadoch páchajú priestupky práve deti mladšie ako 15 rokov.

Do tretice majú poslanci na stole novelu zákona o priestupkoch z dielne OĽaNO, ktorí chcú povinné dodržiavanie pokoja rozšíriť z nocí aj na štátne sviatky, nedele a ostatné dni pracovného pokoja. Režim pokoja sa teda nemá po novom týkať len nočného času od 22. do 6. hodiny, ale aj štátnych sviatkov a dní pracovného pokoja, a to počas celých kalendárnych dní od polnoci do polnoci. "Treba však zdôrazniť, že pokoj neznamená vylúčenie alebo obmedzenie pracovnej alebo voľnočasovej aktivity počas týchto dní, znamená však vylúčenie alebo obmedzenie takých aktivít, ktoré by druhé osoby mohli považovať za neúnosné pre svoj pokojný odpočinok, resp. časových intervalov týchto dní," vysvetľujú Obyčajní. Rozsah takýchto aktivít má upraviť obec všeobecne záväzným nariadením.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu