Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

ČR: Registrované partnerstvo homosexuálov je stálejšie ako manželstvo

Ilustračné foto
Ilustračné foto

PRAHA - Registrované partnerstvo homosexuálnych dvojíc sa v Česku ukazuje ako trvalejší zväzok než tradičné manželstvo muža a ženy. Za šesť rokov platnosti zákona o registrovanom partnerstve sa "rozvodovosť" gejov a lesbičiek pohybuje na polovičnej úrovni oproti heterosexuálnym párom.

Vyplýva to zo štatistík českých matričných úradov, o ktorých v stredu večer informovala spravodajská webová stránka novinky.cz.

 Prehlásenie o vstupe do partnerstva, ktoré je obdobou civilného sobáša, môžu urobiť homosexuálne dvojice na matričnom úrade, pričom v každom zo 14 českých krajov je na tento účel určený jeden. Pre samotný obrad je však možné na žiadosť partnerov vybrať akékoľvek iné miesto v rámci kraja.

Do konca júna, keď uplynulo presne šesť rokov od začiatku platnosti zákona o registrovanom partnerstve, využilo túto možnosť 1390 párov. Z toho 963 párov tvorili gejovia, 427 dvojíc lesbičky. Úrady evidovali za rovnaký čas ukončenie partnerstva 132 párov, z toho 68 gejov a 64 lesbičiek.

Iba desaťpercentná "rozvodovosť" homosexuálnych párov v priebehu šiestich rokov ostro kontrastuje s rozvodovosťou heterosexuálov. Hranicu piatich rokov trvania podľa Českého štatistického úradu (ČSÚ) nedosiahne približne pätina manželstiev - pričom celková rozvodovosť sa v posledných rokoch pohybovala okolo 50 percent a iba vlani klesla na 46,2 percenta.

V minulom roku bolo v Českej republike uzavretých zhruba 45.100 manželstiev, ČSÚ evidoval okolo 28.100 rozvodov.

"Registrované partnerstvo si ľudia oveľa viac premýšľajú a plánujú," vysvetlil relatívnu stabilitu homosexuálnych zväzkov sociológ Zdeněk Sloboda z Filozofickej fakulty Univerzity Palackého v Olomouci. "Do manželstva ľudia často vstupujú len preto, že sa to od nich očakáva. Berú sa napríklad preto, že je na ceste dieťa, že spolu bývajú, alebo že na nich tlačia rodičia. Takéto očakávanie u registrovaného partnerstva nie je," dodal Sloboda.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu