Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Poslancov čaká ešte 21. návrhov právnych noriem

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Ešte 21. návrhov zákonov a noviel čaká poslancov na aktuálnej 8. schôdzi parlamentu, ktorá dnes pokračuje deviatym dňom. Deň zákonodarcovia začnú diskusiou k novele zákona o zdravotnej starostlivosti.

Cieľom návrhu poslankyne za SaS Lucie Nicholsonovej je "oddémonizovanie sterilizácie na Slovensku" a sprístupnenie tejto zdravotníckej služby ľuďom, ktorí by zákrok podstúpili, ak by im v tom nebránila finančná bariéra. Právnou normou však nechce nikoho k zákroku tlačiť. Dobrovoľné sterilizácie sú podľa Nicholsonovej jednou z najspoľahlivejších metód antikoncepcie, ktorá sa využíva v modernom svete. Návrh by umožnil bezplatnú sterilizáciu ženám s minimálne štyrmi deťmi a ženám starším ako 35 rokov s najmenej tromi deťmi.

Parlament v úvode deviateho rokovacieho dňa čaká aj debata k zákonu o registrovanom partnerstve, ktorú predložili poslanci za SaS. Registrovaní partneri majú byť pred zákonom ako navzájom blízke osoby, a to nielen z hľadiska občianskeho práva, ale aj trestného, teda budú môcť napríklad odoprieť výpoveď v neprospech registrovaného partnera. Ak by došlo medzi partnermi k týraniu, bude to konanie spáchané na blízkej osobe. Registrované partnerstvo sa má ako rodinný stav uvádzať do dokumentov. Partneri budú mať voči sebe vyživovaciu povinnosť, budú sa môcť zastupovať v bežných veciach. Registrovaní partneri by mali mať nárok na vdovecké a vdovské po smrti partnera a tiež majú mať nárok na plnenia z úrazového poistenia. Registrované partnerstvo má vznikať na matrike, kde by sa zapísalo v knihe registrovaných partnerstiev.

Plénum sa bude zaoberať aj novelou zákona o rokovacom poriadku. Poslanec za OĽaNO Jozef Viskupič v nej navrhuje, aby poslanci mali právo vykonávať poslanecké prieskumy individuálne, rovnako by mohli individuálne žiadať správy od členov vlády, vedúcich ostatných ústredných orgánov štátnej správy a vyšších štátnych funkcionárov. Viskupič so straníckym kolegom Miroslavom Kadúcom zároveň navrhujú zrušiť zákon o poslancoch z roku 1989. Argumentujú zastaranosťou a neefektívnosťou právnej normy, ktorá je podľa nich navyše založená na princípoch nezlučiteľných so systémom parlamentnej demokracie, aká sa uplatňuje na Slovensku.

Poslanci prerokujú aj trojicu noviel o priestupkoch. Zákonodarcovia za SDKÚ-DS chcú v priestupkovom zákone odstrániť priestupkovú imunitu pre poberateľov sociálnych dávok a zaviesť náhradné plnenie za finančnú sankciu - verejnoprospešné práce. Príslušný orgán určí vykonanie tejto práce a stanoví lehotu na jej vykonanie v troch stupňoch. Keď ani tretíkrát táto osoba nenastúpi na verejnoprospešné práce, stáva sa to trestným činom marenia výkonu súdneho rozhodnutia, čo sa už posudzuje podľa Trestného zákona. Zároveň SDKÚ-DS navrhuje znížiť hranicu zodpovednosti za priestupky na 14 rokov, čím zákon dáva do súladu so stavom, ktorý je v Trestnom zákone.

OĽaNO chce v priestupkovej novele predĺžiť pokoj z noci aj na nedele a štátne sviatky. Navrhujú, aby sa režim pokoja týkal nielen nočného času medzi 22:00 a 6:00, ale aj dní štátneho sviatku a dní pracovného pokoja. Zmenu zákona o priestupkoch iniciuje aj mandátový a imunitný výbor, právna norma formálne reaguje na zrušenie poslaneckej imunity.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu