Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Krajcer kritiku v čerpaní eurofondov neprijíma, poruke má vysvetlenie

Daniel Krajcer
Daniel Krajcer (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Kritiku čerpania európskych fondov v rezorte kultúry v predošlom vládnom období exminister kultúry Daniel Krajcer za SaS zásadne odmieta. Premiér Robert Fico na tlačovej besede po dnešnom kontrolnom dni na Ministerstve kultúry (MK) SR vyhlásil, že sa na stretnutí s ministrom kultúry Marekom Maďaričom osobitne zaujímal najmä o stav v čerpaní financií z európskych fondov na projekty v gescii ministerstva kultúry.

V prípade MK SR ide spolu približne o 200 miliónov eur určených najmä na projekty digitalizácie. "Po príchode nového ministra kultúry na tento rezort v apríli bol stav čerpania, pokiaľ ide o týchto 200 miliónov eur, nula. Za 20 mesiacov predchádzajúcej vlády minister (exminister kultúry Daniel Krajcer z SaS, pozn. redakcie) nepohol s čerpaním finančných prostriedkov z európskych fondov a reálne hrozilo, že mohlo dôjsť k prepadu finančných prostriedkov, čo by bola nielen obrovská škoda, ale predovšetkým aj veľká hanba Slovenskej republiky," konštatoval na tlačovej besede Fico.

"Pán premiér buď žartuje, alebo mu pripravili zlé podklady. Opak je pravdou. Po mojom nástupe sme celý projekt digitalizácie kultúrneho dedičstva otočili doslova z hlavy na nohy a zachránili tak pre slovenskú kultúru vyše 200 miliónov eur," zdôraznil v reakcii Daniel Krajcer. Podľa bývalého šéfa rezortu kultúry by "pôvodne nastavený projekt totiž Brusel nepreplatil. Aj tohtoročné čerpanie finančných prostriedkov je možné len preto, že sme projekty zverili do kompetencie jediným oprávneným žiadateľom, ktorými sú organizácie v pôsobnosti ministerstva kultúry". V závere reakcie na dnešné vyjadrenia premiéra Krajcer ponúka Robertovi Ficovi a Marekovi Maďaričovi akýkoľvek typ odbornej či mediálnej polemiky. "A nech si názor vytvorí verejnosť sama. Môžu si zobrať celý tím poradcov, ja som pripravený kedykoľvek," dodal Krajcer.

Ministerstvo kultúry 11. júna informovalo, že vo všetkých ôsmich národných projektoch digitalizácie kultúrneho dedičstva našlo veľa problémov, išlo najmä o omeškanie voči plánovaným a schváleným harmonogramom ich implementácie. Exminister kultúry Daniel Krajcer po nástupe nového vedenia MK SR avizoval, že Slovensko bude patriť medzi top krajiny v digitalizácii kultúrneho dedičstva. Na digitalizáciu slovenského kultúrneho dedičstva sú schválené všetky projekty, sú podpísané zmluvy o poskytnutí nenávratných finančných prostriedkov, povedal začiatkom apríla Krajcer, v súčasnosti poslanec NR SR a člen Výboru NR SR pre médiá a kultúru za stranu Sloboda a Solidarita.

Kultúrne dedičstvo sa digitalizuje z prostriedkov z Operačného programu Informatizácia spoločnosti (OPIS), prioritnej osi 2 Rozvoj pamäťových a fondových inštitúcií a obnova ich národnej infraštruktúry. Celkovo by do kultúry - jej najväčších pamäťových a fondových inštitúcií malo z OPIS prísť vyše 217 miliónov eur, avizoval 5. apríla Krajcer s tým, že je to najväčší objem peňazí, aký kedy do slovenskej kultúry išiel a šanca zachrániť množstvo kultúrnych objektov. Do polovice roka 2015 by malo byť zdigitalizovaných vyše 3,1 milióna najhodnotnejších kultúrnych objektov, napríklad vzácnych kníh, obrazov, sôch.

Projekt naštartovalo ministerstvo kultúry ešte počas prvého funkčného obdobia Mareka Maďariča. Ministerstvo vedené Danielom Krajcerom podľa jeho vyjadrenia projekt zmenilo tak, že tí, čo majú možnosť čerpať európske peniaze, sa stali aj ich priamymi prijímateľmi, tými, ktorí digitalizujú. Medzi inštitúcie v rezorte kultúry, ktoré sú do digitalizácie kultúrneho dedičstva zapojené na úrovni národných digitalizačných a infraštruktúrnych projektov, patria Slovenská národná knižnica, Slovenská národná galéria, Múzeum SNP v Banskej Bystrici, Pamiatkový úrad SR, Slovenský filmový ústav, Národné osvetové centrum, Univerzitná knižnica v Bratislave a Štátna vedecká knižnica v Prešove. Informácie o projektoch možno získať na - http://www.opis.culture.gov.sk/ .

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu