Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Vojna o peniaze začala: Fico má podporu proti škrtom v eurofondoch

Robert Fico
Robert Fico

BRUSEL/BRATISLAVA – Dohoda na konečnej podobe európskeho rozpočtu na roky 2014 až 2020 bude vážnym súbojom. "Môžu to byť dve noci vydierania. Bitka bude pokračovať do posledného dňa a pravdepodobnosť, že sa nedohodneme na budúcotýždňovom summite je päťdesiat na päťdesiat," povedal na po dnešnom prvom plenárnom rokovaní Priateľov kohézie v Bruseli slovenský premiér Robert Fico.

V prípade, že sa o ňom nedohodne na mimoriadnom summite EÚ budúci týždeň, musí prísť podľa Fica úplne nový návrh. "Atmosféra je veľmi napätá, lebo vždy, keď ide o peniaze, ide o všetko. Bude to vážny súboj, lebo cítim, že stúpa napätie," opísal situáciu.

Slovensko, ako aj ostatné štáty, ktoré sa radia do skupiny Priateľov kohézie si uvedomujú, že nejaké škrty v eurorozpočte budú. "Ak sa majú robiť, tak v tých oblastiach, kde boli navrhované najväčšie navýšenia na budúce sedemročné obdobie. Odmietame, aby boli výlučne na úkor politiky kohézie, vtedy by Slovensko a ďalšie krajiny boli veľmi poškodené," vysvetlil premiér.

Fico zopakoval, že bez týchto financií nie je Slovensko schopné štartovať hospodársky rast, keďže 75 percent všetkých verejných investícií v SR pochádzajú z európskych fondov. „Podstatná časť týchto peňazí sa vracia západných firmám," podčiarkol.

Dnešného rokovania sa okrem predstaviteľov týchto štátov zúčastnili aj európske odborové združenia a zástupcovia európskeho biznisu. "Získali sme ich podporu," avizoval Fico s tým, že mnohé z týchto firiem, ktoré pochádzajú z krajín čistých prispievateľov do eurorozpočtu, majú zákazky vo východnej Európe. "A tie sú často financované z peňazí používaných na odstraňovanie regionálnych rozdielov," dodal.

Podľa zatiaľ známeho návrhu Európskej komisie (EK) by sa objem peňazí na kohéznu politiku v rokoch 2014 až 2020 mal pohybovať na úrovni 339 miliárd eur. To predstavuje oproti predchádzajúcemu obdobiu ich zníženie o 4,5 % alebo 15,8 miliardy eur.

Čistí prispievatelia do európskeho rozpočtu ako Nemecko, Veľká Británia, Francúzsko, Fínsko, Holandsko, Rakúsko, Švédsko a Dánsko presadzujú výraznejšie úspory v návrhu celkového rozpočtu, ktorého objem presahuje 1 bilión eur. Hovorí sa o škrtoch na úrovni 100 až 150 miliárd eur, čiže 10 až 15 %, čo by ešte vo väčšej miere postihlo aj kohéznu politiku.

Do skupiny Priateľov kohézie patrí Slovensko, Maďarsko, Česká republika, Poľsko, Bulharsko, Cyprus, Estónsko, Grécko, Litva, Lotyšsko, Malta, Portugalsko, Rumunsko, Slovinsko a Španielsko. Pripája sa aj Chorvátsko ako budúci člen EÚ.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu