Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Maďarič: Šetrenie zatiaľ priority kultúry neohrozuje

Marek Maďarič
Marek Maďarič (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Šetrenie zatiaľ priority Ministerstva kultúry (MK) SR neohrozuje. Rezort kultúry musí pre znižovanie výdavkov štátu znížiť kapitálové výdavky o 1,5 milióna eur. Ako ďalej v rozhovore povedal minister kultúry Marek Maďarič, tohtoročné investičné priority sú rekonštrukcia Slovenskej národnej galérie a v závislosti od dokončenia projektu využitia kaštieľa v Budmericiach aj jeho rekonštrukcia. Tieto investičné projekty sú v rozpočte MK SR pokryté a nemali by byť ohrozené.

Ministerstvo však podľa Mareka Maďariča má v rozpočte aj určitú rezervu určenú na možné havarijné situácie. "Tých jeden a pol milióna eur nám v zásade túto rezervu iba znížilo. Na priority finančné prostriedky zatiaľ máme, uvidíme, ako sa bude vyvíjať situácia v ekonomike a finančnom hospodárení štátu počas roka. V tejto chvíli to základné, čo sme si naplánovali, súčasný stav a jeho ďalšia prognóza neohrozuje," tvrdí šéf rezortu kultúry, ktorý dúfa, že sa nestane podobná katastrofa, akou bol vlani v marci požiar na hrade Krásna Hôrka.

Rozpočet ministerstva kultúry na aktuálny rok 2013 je ako celok o niečo vyšší, ako bol minuloročný, pripúšťa Maďarič. V súčasnej situácii to považuje za úspech. Ak by však Slovensko nebolo zasiahnuté ekonomickou krízou, musel by podľa jeho názoru byť oveľa vyšší. "Keby nebol objektívny argument krízy, ako aj nevyhnutného záväzku Slovenska znížiť deficit pod tri percentá, potom by som nemohol byť s takýmto rozpočtom spokojný," zdôraznil s dodatkom, že v tejto situácii ide "o nevyhnutné minimum".

Medzi tohtoročné priority MK SR patrí viac peňazí pre pôvodnú tvorbu Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS), začatie rekonštrukcie bratislavského sídla Slovenskej národnej galérie, ale aj kaštieľa v Budmericiach. Ministerstvo tento rok hospodári so sumou zhruba 187,5 milióna eur. Tohtoročný očakávaný výpadok na daniach a odvodoch znamená znižovanie výdavkov štátu, teda aj rezortu kultúry.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu