Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

KDH: Ústupok pri odvodoch z dohôd je výsmechom študentov

Miloš Moravčík a Ján Figeľ
Miloš Moravčík a Ján Figeľ (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Ústupok ministra práce Jána Richtera (Smer-SD), ktorý študentom prinesie vyššie odvody pri práci na dohodu až od zárobku nad 155 eur, je nesociálny a je to výsmech študentov. Tvrdí to podpredseda KDH pre verejné financie Miloš Moravčík.

"Ponuka ministra práce je nesociálna a je výsmechom študentov. Smer nechce ponechať študentom možnosť privyrobiť si za pôvodných podmienok ani do výšky životného minima, ktoré je 195 eur mesačne. Mnohí študenti si pritom platia štúdium sami, pretože ich rodičia na to jednoducho nemajú," tvrdí Moravčík. Študenti, ktorých nefinancujú rodičia, budú mať podľa neho problém vyžiť zo 155 eur.

"Ak dajú mesačne sto eur za internát, dopravu a študijné potreby, zostane im menej ako dve eurá na stravu na deň. S oblečením a ďalšími základnými životnými potrebami budú mať problém," dodal podpredseda hnutia s tým, že minister Richter zjavne nepozná život a problémy študentov. Richterov návrh považuje za nesociálny aj preto, že sa vzťahuje iba na jednu dohodu, pričom jedna brigáda mnohých študentov neuživí.

Na kompromisnom riešení v súvislosti s odvodmi z dohôd sa študenti dohodli s ministrom tento týždeň. Predsedníčka Študentskej rady vysokých škôl Katarína Stoláriková dohodu označila za férovú. Do sumy 155 eur pri jednej dohode tak majú študenti od 18 do 26 rokov od nového roka platiť odvody 1,05 % tak, ako je to v súčasnosti.

Nedávno schválená novela zákona o sociálnom poistení, ktorá začne platiť od nového roka, stanovuje pre študentov pri práci na dohodu odvody vo výške 29,8 percenta. Z toho by študenti zaplatili asi sedem percent, zvyšok zamestnávatelia. Aby od nového roka vstúpila do praxe aj dohoda študentov s Richterom, musia ju do zákona dostať poslanci NR SR na aktuálnej schôdzi.
 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu