Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Študenti dosiahli svoje, odvody na dohodu budú nižšie

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Študentská rada vysokých škôl (ŠR VŠ) SR na dnešnej večernej diskusii informovala o aktuálnej zmene odvodových pravidiel v prípade práce na dohodu u študentov, ktorá je súčasťou novely zákona o sociálnom poistení. V Aule Aurela Stodolu Slovenskej technickej univerzity v Bratislave sa hovorilo aj o stave vysokého školstva na Slovensku.

Člen rady Peter Pištek asi sto prítomných študentov oboznámil s postupom rokovania zástupcov ŠR VŠ s kompetentnými predstaviteľmi štátu pre zlepšenie ich podmienok v odvodoch za prácu na dohodu. Tie majú platiť od 1. januára 2013 pre všetkých rovnako vo výške 45,6 percenta, s čím študenti neboli spokojní a začali pripravovať protest na 23. októbra. V priebehu niekoľkých dni intenzívneho rokovania došlo ku kompromisu s Ministerstvom práce sociálnych vecí a rodiny. Výsledkom je, že študent neplatí odvody do sumy 155,28 eura mesačne. Nad tento zárobok platí z rozdielnej čiastky odvody 29,8 % s tým, že sedem % hradí študent a zvyšok zamestnávateľ. Táto výhoda platí iba na jednu dohodu.

"Dosiahli sme výnimku oproti iným zamestnancom na dohodu a máme zhruba o 20 % menšie odvody ako ostatní. Dostaneme aj 1 euro príspevok na stravu. Odsúhlasili sme to tesným výsledkom na našom víkendovom valnom zhromaždení. Teraz sa podpíše memorandum a o pol roka sa to prehodnotí. Pritom suma 155,28 sa bude zvyšovať o rast miezd," konštatoval Pištek.

Podľa prísľubu ministra rezortu práce Jána Richtera táto výnimka by mala tiež platiť od začiatku budúceho roka. Pištek pripomenul, že v poradných orgánoch ministerstiev práce a školstva budú mať študenti svojich zástupcov. Dosiahnutý kompromis bol dôvodom, že ŠR VŠ upustila od protestu a namiesto neho organizovala diskusiu. Niektorí študenti v aule mali voči tomu výhrady, odpoveďou im bolo zdôvodnenie, že za niekoľko dni sa nedá seriózny protest zorganizovať. Iní prítomní hovorili o vysokej nezamestnanosti absolventov i úniku za prácou do zahraničia, o potrebe užšej komunikácii s ministerstvami i veľkými zamestnávateľmi, o veľkom počte prijatých študentov kvôli prideleniu financií a iných problémoch.

Aj keď teraz dosiahli študenti kompromisnú dohodu k novele zákona o sociálnom poistení, môžu k nej dávať pripomienky. Podobne aj ku kvalite a stavu vysokých škôl. "Celý budúci rok sa bude diskutovať o našom vysokom školstve. Potom bude nasledovať nový zákon," dodal Pištek.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu