Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Žitňanská: Vyprosujem si, že odvolaní členovia Súdnej rady mali politické úlohy

Lucia Žitňanská
Lucia Žitňanská (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Poslankyňa NR SR a exministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (SDKÚ-DS) si vyprosuje obvinenie, že vládou odvolaní traja členovia Súdnej rady SR mali v tomto orgáne plniť konkrétne politické úlohy, ako to dnes povedal premiér Robert Fico (Smer-SD). Žitňanská na tlačovej konferencii povedala, že dnešné rozhodnutie kabinetu bolo politické.

Poslankyňa pripomenula, že po bývalej vláde ostali verejné rokovania Súdnej rady SR a všetci si môžu vypočuť záznamy. "Tie dávajú obraz o rokovaní a jednotlivých členoch rady. Keď si ich pozriete, tak dospejete k presvedčeniu, že všetci traja robili dobré meno Súdnej rade a neboli tí, ktorí ju znefunkčňovali. Mrzí ma tiež, že nestranícky minister spravodlivosti sa takto dal do hry, ktorá je výsostne politická a hrá sa v záujme predsedu Najvyššieho súdu SR Štefana Harabina, ktorého neviem, prečo stále Fico drží tam, kde je," povedala.

Radoslav Procházka (KDH) nespochybňuje právo vlády odvolať členov Súdnej rady SR, urobila to aj vláda Ivety Radičovej. "Ale vtedy, keď to urobila, pán Harabin vehementne oponoval, že je to protiústavné. Keďže sa od šéfa justície očakáva minimálne konzistencia v názoroch, očakávame, že bude rovnako aktívne a nahlas kritizovať aj dnešné rozhodnutie vlády ako protiústavné," povedal Procházka.

Zároveň upozornil, že po kroku Radičovej vlády Ústavný súd SR stále rozhoduje o dvoch sťažnostiach. "Tým, že Ficova vláda predbehla Ústavný súd, úplne chaotizuje a zneprehľadňuje situáciu. Ak Ústavný súd povie, že výmena nebola možná, zase tu bude situácia, keď nebudeme vedieť, kto v rade je a kto v nej má byť," uzavrel.

Vláda dnes zo Súdnej rady SR odvolala Ľudmilu Babjakovú, Jozefa Vozára a Alexandra Bröstla, ktorých do funkcií vymenovala vláda Ivety Radičovej v januári 2011. Babjaková patrí medzi zakladateľov iniciatívy Za otvorenú justíciu, ktorá kritizuje súčasný stav súdnictva, ako aj predsedu Najvyššieho súdu SR Štefana Harabina. Ten stojí aj na čele Súdnej rady SR. Podľa Fica odvolanie troch členov nemá so Štefanom Harabinom nič spoločné. "Neviem, prečo nás stále spájate s Najvyšším súdom SR. Predseda NS SR je legitímne zvolený na základe procedúry, ktorú vymyslela vláda Mikuláša Dzurindu. My ako exekutíva nemáme nič spoločné s predsedom NS SR, s pánom Harabinom, to s tým nemá nič spoločné," vysvetlil premiér.

Minister spravodlivosti Tomáš Borec (nominant Smeru-SD) namiesto odvolaných členov navrhol vymenovať Evu Fulcovú, Jaroslava Chleboviča a Ľuboša Sádovského. Kabinet jeho návrh odobril a nových členov vymenoval do funkcií dňom 27. septembra. Súdna rada SR má 17 členov. Troch menuje vláda SR, troch parlament, troch prezident a ôsmich sudcovia. Súdnej rade SR šéfuje predseda Najvyššieho súdu SR, ktorým je v súčasnosti Štefan Harabin.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu