Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Poslanci uvažujú o odľahčení agendy ÚS: Má toho veľa!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Ústavný súd (ÚS) SR by v budúcnosti nemusel mať toľko povinností ako dnes. Poslanci NR SR avizujú, že sa treba pozrieť na jeho agendu a prehodnotiť kompetencie, pretože ústavní sudcovia sú zahltení.

Podpredsedníčka NR SR Jana Laššáková (Smer-SD) po rokovaní poslaneckého grémia povedala, že po tom, ako sa rozšírila pôsobnosť ÚS aj na individuálne sťažnosti, je nápad vecí veľmi veľký. "Možno sa treba začať baviť o tom, nech ústavný súd rozhoduje len v kvalifikovaných a významných veciach, ako je súlad zákonov s Ústavou SR, a zvážiť, či ústavné sťažnosti na prieťahy v konaní a ďalšie veci neposunúť na iné súdy," povedala.

Téma sa na grémiu otvorila po tom, ako KDH predložilo na októbrovú schôdzu novelu zákona o organizácii Ústavného súdu SR, podľa ktorej v prípade, ak ÚS prijme návrh na začatie konania o súlade právnych predpisov s Ústavou SR a účastník konania navrhne pozastavenie účinnosti napadnutých právnych predpisov, o tomto návrhu rozhodol ÚS najneskôr do 90 dní.

Laššáková si však myslí, že určovať lehoty v súčasnej situácii nie je správne. "Ak je nápad vecí takto široký, neviem či je šťastné dávať im lehotu. Možno by sa to minulo účinkom," povedala. Práve preto sa chcú poslanci aj na stretnutí s predstaviteľmi ÚS pozrieť na celý balík problémov. S takýmto riešením vraj na grémiu súhlasili všetci.

KDH vo svojej novele tvrdí, že ÚS by mal konať rýchlejšie. V súčasnosti je v zákone napísané, že Ústavný súd SR rozhoduje o návrhoch bez zbytočného odkladu. Doterajšie skúsenosti však podľa kresťanských demokratov potvrdzujú, že súd rozhoduje o niektorých návrhoch so značným časovým oneskorením.

Predseda Ústavnoprávneho výboru NR SR Róbert Madej (Smer-SD) už skôr povedal, že návrh KDH je účelovo motivovaný úsilím zasahovať do nezávislého rozhodovania ÚS, lebo lehoty ako také nepomáhajú. "Každá jedna vec, o ktorej ÚS rozhoduje, je výsostne individuálna. Pre posúdenie jednej veci je potrebný dlhší čas, pri inej možno kratší. Presne stanovená pevná lehota môže ohroziť kvalitu rozhodovania," Madej s tým, že je ťažké povedať, aká lehota by bola primeraná.

Poslanec Smeru-SD však súhlasí s tým, že ÚS by mal rozhodovať bez zbytočného odkladu v každej veci, lebo občan má na to právo. "Neskorá spravodlivosť nie je spravodlivosť," podotkol. Na otázku, či je spokojný so súčasným tempom rozhodovania ÚS, Madej odvetil, že Smer-SD má na súde desať konaní ešte z čias vlády Ivety Radičovej. "Rešpektujem rozhodovaciu činnosť ÚS. Ja ako právny zástupca navrhovateľov dúfam v čo najskoršie rozhodnutie," dodal.

Monika Gibalová (KDH) ako spolupredkladateľka novely s Madejom nesúhlasí. "Navrhovaná lehota 90 dní je dostatočný priestor na to, aby ÚS mohol rozhodnúť. Podľa existujúceho zákona má rozhodnúť čo najskôr, no sú prípady, kde lehota, najmä pri pozastavení účinnosti, bola veľmi dlhá," uviedla. Zároveň odmietla, že by KDH chcelo zasahovať do nezávislosti a rozhodovania ÚS, keďže ich novela sa dotýka len nastavenia procedúr.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu