Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Borec: Problém rozpočtu pre súdnictvo nie je len problémom rezortu justície

Tomáš Borec
Tomáš Borec

BRATISLAVA - Problém rozpočtu pre kapitolu súdnictva nie je len problémom rezortu spravodlivosti, ktorý kritizovali dnes na svojom zasadnutí členovia Súdnej rady.

Domnieva sa minister spravodlivosti Tomáš Borec. "Nie je to len problém nášho rezortu, ale aj iných rezortov. Na rozdiel od iných rezortov máme aspoň čiastočné navýšenie rozpočtu pre kapitolu súdnictva," uviedol dnes na brífingu Borec.

Dodal, že Ministerstvo spravodlivosti (MS) SR sa v rámci poskytnutých prostriedkov bude snažiť pokryť potrebné výdavky na chod súdov. "Môžme vychádzať len z toho, čo máme. Nebol by som až taký nervózny," povedal. V kompetencii predsedov krajských a okresných súdov je, ako budú s financiami, ktoré im budú poskytnuté, nakladať. Teda, či budú znižovať platy, prepúšťať zamestnancov alebo iné.

Borec sa vyjadril aj k dnešnému neúspešnému, v poradí už desiatemu pokusu zvoliť podpredsedu Najvyššieho súdu SR (NS SR). "Myslím si, že takáto inštitúcia by mala mať svojho podpredsedu. Verím, že na najbližšom zasadnutí Súdnej rady bude zvolený," povedal. Kandidát na funkciu podpredsedu Igor Burger sa dnešného zasadnutia Súdnej rady nezúčastnil. Bol na výberovom konaní.

Rozpočet pre NS SR a celkovo na kapitolu súdnictva MS SR nie je adekvátny a je poddimenzovaný. Skonštatovali to dnes viacerí členovia Súdnej rady na svojom zasadnutí. Kritické stanovisko k rozpočtu vypracuje trojčlenná komisia Súdnej rady ešte dnes. Sudcovia NS SR nemajú vlastného asistenta. Jeden asistent pripadá napríklad na dvoch sudcov alebo celý trojčlenný senát. Znižovanie stavu asistentov aj na iných nižších krajských a okresných súdoch bude mať vplyv na rýchlosť konaní a nie na ich kvalitu. Na súdoch sa aj z tohto dôvodu množia žaloby za nečinnosť súdov. Tých je až 55.000, skonštatovalo viacero z prítomných členov Súdnej rady.

Podľa slov predsedu Súdnej rady a predsedu Najvyššieho súdu Štefana Harabina súčasný zlý finančný stav je dôsledkom toho, že zákonodarná aj výkonná moc pristupovala 22 rokov k súdnictvu neprofesionálne. On osobne sa nedomnieva, že by minister Borec neloboval adekvátne za navýšenie prostriedkov pre súdnictvo. NS SR nemá žiadne príjmy - mal len príjmy za preplatky energií. NS SR preto žiadal ministerstvo financií, aby sa znížili príjmy na čiastku 2200 eur. "Nielen bez sudcov, ale bez asistentov a vyšších štátnych úradníkov nie je možné rýchlo konať," zdôraznil jeden z členov Súdnej rady. Pritom pripomenul, že potrebujú aj na takýchto postoch kvalitných ľudí, a napríklad nástupný plat asistentky sudcu je len 350 eur.

V takej chudobnej krajine, ako je Arménsko, každý sudca má dvoch asistentov. Chápeme, že celosvetovo je kríza roky, ale na strane druhej štát žiada urýchlenie konaní a vymožiteľnosť práva, čo pri znižovaní rozpočtu a následným prepúšťaním asistentov je problematické, povedal mimo iného predseda Súdnej rady Harabin. V Brazílii má napríklad predseda Najvyššieho súdu až 40 asistentov.

Každý rok sa na väčšine súdov začína tak, že sa z prideleného rozpočtu a financií vyplácajú dlhy z predchádzajúcich rokov. "Pokladám to za krízový stav. Myslím si, že nie je sudca na Slovensku, ktorý by skonštatoval, že sme dostatočne personálne vybavení, aby sme mohli riadne fungovať." Týmto stavom by sa mala zaoberať Súdna rada, povedal člen Súdnej rady, predseda Krajského súdu v Košiciach Imrich Volkai. Ďalšieho člena Súdnej rady zaujímalo, či existuje analýza stavu, ktorý sa zaviedol za predchádzajúceho vedenia rezortu spravodlivosti, a to, že sa prepúšťali upratovačky na súdoch a iný personál a najali sa na tieto služby súkromné firmy. Narážal na skutočnosť, či by sa aj v tejto oblasti nedalo ušetriť.

Súdna rada skonštatovala, že na niektorých súdoch dlhujú za prenájom budov, súdy majú od dodávateľov splátkové kalendáre na energie a v niektorých prípadoch nemali ani na poštovné. V návrhu rozpočtu na kapitolu súdnictva na budúci rok je vyčlenených 149 miliónov eur a na tento rok 146 miliónov eur.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu