Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Pollák: Stratégia riešenia rómskych problémov bola dobrá

Miroslav Pollák
Miroslav Pollák (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Miroslav Pollák odchádza 30. septembra z funkcie splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity. Uzniesla sa na tom vláda na dnešnej schôdzi v Michalovciach. Pollák poskytol vyjadrenie, v ktorom hodnotí svoje pôsobenie na úrade.

Najťažšou úlohou podľa neho bolo presviedčanie rezortov, aby finančne podporili programy na riešenie problémov Rómov na Slovensku.

"Netrvám na pôsobení vo funkciách, ale na systémovom riešení problémov v rómskych komunitách," uvádza Pollák v súvislosti s jeho odvolaním a vymenovaním nového splnomocnenca, ktorým bude poslanec NR SR Peter Pollák (OĽaNO). Miroslav Pollák rešpektuje rozhodnutie vlády a tvrdí, že je v súlade s nastavenými pravidlami. Na úrade Miroslav Pollák pôsobil dva roky a dva mesiace, čo podľa neho nie je dostatočne dlhé obdobie na riešenie "takých vážnych problémov ako je vzdelávanie, zamestnanosť alebo bývanie v marginalizovaných komunitách".

"Som rád, že sa podarilo Úradu splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity aj vzhľadom na krátkosť času a bez politickej podpory vypracovať Stratégiu SR pre integráciu Rómov do roku 2020, ktorú veľmi pozitívne ohodnotila aj Európska komisia v Bruseli," vyzdvihuje časť svojej práce Pollák. Jej súčasťou sú akčné plány pre jednotlivé prioritné oblasti, ako bývanie, vzdelávanie, zamestnanosť zdravie alebo finančná inklúzia či práca s verejnou mienkou. "Som presvedčený o tom, že ak by sa realizovali princípy stratégie, tak sa zmení postavenie obyvateľov rómskych komunít, túto zmenu pozitívne pocíti aj majoritné obyvateľstvo a zníži sa napätie medzi oboma stranami," dodáva.

Ako chybu vníma odchádzajúci splnomocnenec svoju "dôverčivosť" voči vedeniu Európskeho sociálneho fondu a Fondu sociálneho rozvoja. "Dostatočne sme neustrážili predkladanie výziev z Operačného programu Zamestnanosť a sociálna inklúzia," uvádza Pollák a dopĺňa, že výzvy mohli vo väčšej miere pomôcť v teréne a v rómskych osadách.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu