Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Vzdelanie Rómov chce vláda dosahovať aj cez vodičáky

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Snaha dosiahnuť vyššie vzdelanie rómskej komunity tým, že vodičské preukazy majú dostávať len absolventi minimálne deviatich ročníkov základnej školy, je veľmi nízka ambícia. V rozprave k návrhu novely zákona o cestnej premávke z dielne poslankyne Lucie Nicholsonovej (SaS) to vyhlásil poslanec a budúci splnomocnenec vlády pre rómske komunity Peter Pollák (OĽaNO).

"Je to ďalší návrh, ktorého cieľom je upútať záujem verejnosti. Chýba mi logika prečo. Prečo bránite Rómom, aby mali vodičáky? Najprv treba riešiť policajta, ktorý povolil vodičský preukaz človeku, ktorý nevie čítať a písať. Kam pôjdeme ďalej? Navrhneme maturitu na traktor a vysokú školu na autobus? Pre rómsku problematiku je to nič, prestaňme len pútať pozornosť a začnime to konečne spolu riešiť," apeloval Pollák.

Poslanec je presvedčený, že zákonodarcovia na to, aby vyrástli, musia mať iné témy, nie tieto lacné a populistické. "Nevidím tu žiaden komplexný prístup, chcete len motivovať rómske deti, aby sedeli v škole a mohli si potom urobiť vodičský preukaz. Myslím si, že je to neambiciózne pre ktoréhokoľvek poslanca," dodal Pollák.

Martin Chren (SaS) upozornil, že cieľom zákona je motivovať tých, ktorí by inak základnú školu ani nechceli. "Je to o tom, aké motivácie pre mladých ľudí nastavíme. Je to o motivácii ľudí zo všetkých sociálnych skupín, aby sa venovali základnému vzdelaniu. Je to podobné, ako keď motivujeme rozvedených rodičov, aby platili na svoje deti, inak o vodičský preukaz prídu," argumentoval Chren.

Nicholsonová zdôraznila, že problém je v optike nazerania na jej novelu. "Kým vy ju chápete ako diskrimináciu, ja ako motiváciu. Môj návrh nie je tendenčný, nie je pravda, že bránime Rómom získať vodičské preukazy. Ja len chcem motivovať deti, aby mali o dôvod navyše, prečo zostať v škole," odkázala Pollákovi. Poslanca tiež upozornila, že v minulosti už pôsobil v úrade splnomocnenca vlády pre rómske komunity vo vysokej funkcii, a teda tiež by mal mať za sebou výsledky. Jeho pripravované tézy však považuje za kompilát zo straníckych volebných programov. Pollák kopírovanie rázne odmietol a zdôraznil, že v úrade bol len pár mesiacov.

Podľa jej návrhu by mali od novembra dostávať vodičské preukazy len osoby, ktoré absolvovali minimálne deväť ročníkov základnej školy. Opozičná liberálka zdôrazňuje, že v súčasnosti neexistuje žiadne obmedzenie týkajúce sa minimálneho vzdelania na udelenie vodičského oprávnenia. "Pritom samotná skúška predchádzajúca vydaniu vodičského oprávnenia je relatívne náročná nielen na technické zručnosti, ale aj na overenie vedomostí," upozorňuje Nicholsonová.

Samotná skúška odbornej spôsobilosti na vedenie motorového vozidla v súčasnosti pozostáva z dvoch častí. Prvou je vedomostný test, ktorý tvorí 27 otázok pozostávajúcich z overenia vedomostí nielen zo zákona o cestnej premávke, ale aj z rôznych vyhlášok. Súčasťou tohto písomného testu sú aj praktické riešenia križovatiek. "Treba si uvedomiť, že osoby vykonávajúce túto skúšku z odbornej spôsobilosti majú na jej vykonanie obmedzený časový limit v trvaní 20 minút. Na úspešné absolvovanie tejto skúšky je potrebné získať až 50 bodov z maximálneho počtu 55 bodov," píše poslankyňa v dôvodovej správe.

V reálnom živote sa však podľa jej slov stretávame s prípadmi, keď osoby bez toho, aby mali ukončenú aspoň základnú školu a bez reálnych základov ovládania čítania, úspešne získavajú vodičské oprávnenia mnohokrát s rôznymi pochybnosťami. "V takýchto prípadoch je aj zvýšené riziko korupčného správania pri žiadostiach o vydanie vodičského oprávnenia osôb bez schopnosti alebo so zníženou schopnosťou čítať," myslí si.
 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu