Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Lajčák sa chce usilovať o dôveru k Európe: Vidí Slovensko v jadre EÚ

Miroslav Lajčák
Miroslav Lajčák (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Slovensko vidí svoje miesto v jadre Európskej únie (EÚ). Bude klásť dôraz na to, aby finálne riešenia budúceho usporiadania EÚ zohľadňovali jeho národné záujmy a špecifiká.

Pred poslancami Národnej rady SR to dnes vyhlásil minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák (nominant Smeru-SD), ktorý podľa vlastných slov európskym kolegom zdôrazňuje, že budúce usporiadanie EÚ má rešpektovať princíp solidarity, ale súčasne musí ísť ruka v ruke so zodpovednosťou.

Vo svojom vystúpení ďalej uviedol, že slovenská diplomacia má viacero cieľov, výraznú prioritu z nich majú kroky Slovenska pre stabilizáciu EÚ a spoločnej európskej meny. "Euro znamenalo pre Slovensko výrazný pozitívny proces. Dostali sme sa do jadra európskej integrácie a musíme sa podľa toho správať. Sme v najexkluzívnejšom klube a chceme tam zostať. Musíme robiť jasné kroky k tomu, aby sme stabilizovali fungovanie EÚ a udržali spoločnú menu," vyhlásil Lajčák.

Zdôraznil potrebu "všemožne sa usilovať" prinavrátiť Európe dôveru. "Kríza eura je krízou dôvery. Dôvery v to, že sme schopní splniť si svoje záväzky a že dodržiavame pravidlá, ktoré sme si sami stanovili. Dnešná zodpovednosť bude pre Slovensko zajtrajším ziskom. Nešpekulujme a nedomnievajme sa, že si môžeme len vybrať hrozienka z koláča a neniesť pri tom časť bremena," apeloval Lajčák na poslancov Národnej rady SR.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu