Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Groteska pred rokovaním vlády: Ministri sa na moment zahrali na obyčajných ľudí!

Zobraziť galériu (21)
(Zdroj: Jan Zemiar)

BRATISLAVA – Priniesli obeť! Naši ministri vymenili vládne limuzíny za vlastné nohy, bicykle, či trolejbus. Žiadny strach, všetci sú v poriadku. To sa len zapojili do týždňa mobility. Mnohí zobrali túto výzvu vážne, našli sa však aj takí, ktorí sa nezabudli posťažovať, koľko ich to stálo námahy.

Ministri vlády Roberta Fica vyjadrili podporu týždňu mobility, tak, že ich na dnešné rokovanie nepriviezla nablýskaná vládna limuzína. Niektorí išli peši, na bicykli, na rikši alebo na trolejbuse. Pozoruhodné však bolo, že ministrov, ktorí zvolili takýto alternatívny dopravný prostriedok v tesnom závese nasledovali práve ich štvorkolesové tátoše. Mohlo sa tak zdať, že ich len vysadili za rohom a divadielko bolo dokonalé.

Medzi šéfmi rezortov sa našli aj takí, ktorí týždeň mobility vzali vážne. Minister hospodárstva Tomáš Malatinský si to na rokovanie vlády dopedáloval na bicykli. Ako jediný vyzeral, že tento dopravný prostriedok skutočne využíva. Obuté totiž mal športové tenisky a oblečené džínsové nohavice. Na hlave mu nechýbala prilba.

Malatinský ako cyklista
Zobraziť galériu (21)
Malatinský ako cyklista  (Zdroj: Jan Zemiar)

Na bicykli, aj keď elektrickom, prišiel aj minister práce, sociálnych vecí a rodiny Ján Richter. „Mal som obavu, že pri mojej tonáži to neutiahne,“ povedal Richter a dodal, že sa aj zadýchal.

Minister Richter na bicykli dáva prednosť vládnej limuzíne.
Zobraziť galériu (21)
Minister Richter na bicykli dáva prednosť vládnej limuzíne.  (Zdroj: Jan Zemiar)

Šéf rezortu obrany Martin Glváč priviezol svojho ochrankára na rikši. Do pedálov vraj šliapal až z parlamentu, kde predkladal zákon. Priznal, že v jednej zákrute mali trošku problémy, inak mu vraj bicyklovanie v obleku išlo skvele. „Z parlamentu je to dolu kopcom, tak som si to uľahčil, možno na ministerstvo ma zase odvezie on (ochrankár),“ povedal Glváč.

Šéf rezortu obrany Glváč priviezol svojho ochrankára
Zobraziť galériu (21)
Šéf rezortu obrany Glváč priviezol svojho ochrankára  (Zdroj: Jan Zemiar)

Minister vnútra Robert Kaliňák pricestoval trolejbusom. „Nepamätám si ten dátum presne, ale pripomenulo mi to časy, keď som presne týmto trolejbusom, vtedy to bola 213-ka, chodil na hudobnú pod parlament. Na klarinet a na saxofón,“ povedal Kaliňák.

Kaliňák vystúpil z trolejbusu
Zobraziť galériu (21)
Kaliňák vystúpil z trolejbusu  (Zdroj: Jan Zemiar)

Ostatní ministri sa rozhodli urobiť niečo pre svoje zdravie a išli pešo. Nie pre všetkých je to však jednoduché a príjemné. Minister dopravy Ján Počiatek nezabudol poznamenať, že keby mal vhodnejšiu obuv, chodil by peši častejšie. Štýlové lakovky by totiž pri chôdzi peši rýchlejšie zničil. „Vyskúšam ísť aj peši niekedy, ale musím si na to kúpiť špeciálne topánky,“ povedal Počiatek.

Šéf rezortu dopravy Počiatek to má z ministerstva pár metrov
Zobraziť galériu (21)
Šéf rezortu dopravy Počiatek to má z ministerstva pár metrov  (Zdroj: Jan Zemiar)

Ťažko sa peši išlo aj premiérovi Robertovi Ficovi, ktorý je na športovanie zvyknutý. Problém bol v tom, že ho na ulici ľudia zastavovali a sťažovali sa mu a on tak takmer meškal na rokovanie. „Toto je pre mňa veľmi náročné – keď ma nezastavilo 30 ľudí, tak ani jeden, vybavil som pol sveta teraz ráno,“ konštatoval predseda vlády.

Premiér Fico si cestou na rokovanie vypočul problémy ľudí a údajne vybavil pol sveta
Zobraziť galériu (21)
Premiér Fico si cestou na rokovanie vypočul problémy ľudí a údajne vybavil pol sveta  (Zdroj: Jan Zemiar)

Peši prišiel aj minister pôdohospodárstva Ľubomír Jahnátek. „Ja som naučený chodiť peši, lebo sa hrám vo svojej záhradke, vinici, chodím po lese. Preferujem chôdzu,“ vysvetlil. V skupinke prišli ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská, minister školstva Dušan Čaplovič, minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák a aj minister financií Peter Kažimír. „Ja som prišiel z domu so psom,“ priznal minister Kažimír. Zvolenská chcela prechádzku využiť na lobovanie. „Využijeme každú chvíľu, aby sme sa dostali k ministrovi financií a lobovali a lobovali a lobovali,“ uviedla. Šéf rezortu školstva to má vraj na pár krokov. „Ja môžem ísť aj cez plot, bývam oproti,“ pochválil sa Čaplovič. Šéfovi diplomacie chýba chodenie peši. „Prekáža mi na ministerskej funkcii, že mám strašne málo možností chodiť pešo,“ priznal Miroslav Lajčák.

Ministri Kažimír, Čaplovič a Zvolenská si cestou podebatovali
Zobraziť galériu (21)
Ministri Kažimír, Čaplovič a Zvolenská si cestou podebatovali  (Zdroj: Jan Zemiar)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu