Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Slováci odsúdení v EÚ by si svoj trest mali odsedieť vo vlasti

Tomáš Borec
Tomáš Borec (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Výkon trestu odňatia slobody vo vlasti dostane prednosť pred vydaním do inej krajiny únie. Umožňuje to novela zákona o európskom zatýkacom rozkaze, ktorú dnes poslanci posunuli do druhého čítania.

Novela z dielne ministerstva spravodlivosti reaguje na situáciu, keď je na osobu vydaný európsky zatykač na výkon trestu odňatia slobody a osoba si chce trest odpykať v štáte, ktorého je občanom. Chce predísť tomu, aby osoba bola najprv vydaná na základe zatykača do členskej krajiny EÚ a následne späť na vykonanie zvyšku trestu na Slovensko.

Návrh vychádza z európskych noriem a určuje vzťah medzi dvoma inštitútmi – európskym zatýkacím rozkazom a prevzatím na výkon trestu odňatia slobody. Podľa novely má za zákonom stanovených podmienok prednosť prevzatie na výkon trestu pred vykonaním zatykača. Slovenské orgány teda budú môcť uprednostniť vzatie občana do väzby pred jeho vydaním do inej krajiny. Podmienkou takéhoto postupu však je, že občan si odpyká trest uložený cudzími súdmi.

Ministerstvo spravodlivosti prebratie európskej legislatívy vysvetľuje tým, že si ho vyžiadala prax. Vydávanie slovenských občanov na základe európskeho zatykača nie je podľa rezortu spravodlivosti „účelné a efektívne, pretože po vydaní do iného členského štátu tieto osoby vo väčšine prípadov žiadajú o odovzdanie na výkon trestu odňatia slobody do Slovenskej republiky podľa príslušnej medzinárodnej zmluvy o odovzdávaní odsúdených osôb.“

Rezort spravodlivosti považuje za žiaduce, aby slovenskí občania mali možnosť odpykať si väzenie vo svojej vlasti, kde majú rodinné a sociálne väzby. Tie môžu prispieť k uľahčeniu nápravy počas výkonu trestu, tvrdí ministerstvo. Minister spravodlivosti Tomáš Borec si myslí, že život odsúdených bude jednoduchší. "Teraz, keď bol niekto napríklad v Rakúsku odsúdený a bol vydaný európsky zatýkací rozkaz, tak bolo potrebné ho vydať do Rakúska a keď požiadal o výkon trestu na Slovensku, tak sa musel vrátiť naspäť. Tento medzikrok sa odbúra," vysvetlil. Borec sa neobáva prípadného preplnenia väzníc. Väzni odsúdení za hranicami by totiž podľa neho aj tak skončili na Slovensku.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu