Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Beblavý chce, aby výbor preskúmal Harabinovu zľavu na byt

Štefan Harabin
Štefan Harabin

BRATISLAVA - Predsedovi Najvyššieho súdu (NS) SR a Súdnej rady SR Štefanovi Harabinovi hrozí vyšetrovanie Výborom Národnej rady (NR) SR pre nezlučiteľnosť funkcií. Jeho predseda Miroslav Beblavý (SDKÚ-DS) dnes ráno podal na Harabina podnet pre porušenie zákona o konflikte verejných funkcionárov.

Beblavý chce prostredníctvom výboru zistiť okolnosti viac ako 40-percentnej zľavy vo výške približne 74.000 eur, ktorú podľa medializovaných informácií dostal Harabin pri kúpe bytu.

"Takáto neobvyklá zľava pri tak vysokom ústavnom činiteľovi vyvoláva otázky, či tam bola nejaká iná protihodnota," zdôvodnil Beblavý. Pripomenul, že zákon o konflikte záujmov zakazuje všetkým verejným funkcionárom preferovať súkromný záujem na úkor verejného, teda aj prijímanie darov, ktoré súvisia s ich mocou a postavením. Beblavého tiež zaujíma otázka garážového státia v tomto dome, ktoré si údajne prenajíma NS pre svojho predsedu.

Na prijatie návrhu Beblavého je potrebných deväť hlasov z 15 členov výboru. Opoziční kandidáti však v ňom majú len sedem hlasov. "Týmto by som sa chcel obrátiť s prosbou na všetkých svojich kolegov v tomto výbore, aby podporili začatie tohto konania," vyzval Beblavý. Ak by sa začalo vyšetrovanie výboru, môže podľa neho trvať 60 dní, po ktorých dospeje k záveru, či bol, alebo nebol porušený zákon.

Ak by Harabin porušil zákon, hrozí mu pokuta vo výške ročného platu. Výbor by pri vyšetrovaní napríklad mohol skúmať, za akých podmienok predával developér podobné byty ako Harabinov, alebo či poskytnutá zľava bola obvyklá. Podľa Beblavého by tiež mohol zistiť, či mal developér nejaké súdne spory, v ktorých by predseda NS SR mohol byť zainteresovaný.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu