Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Podľa Beblavého existuje podozrenie, že banky nerešpektujú zákon

Miroslav Beblavý
Miroslav Beblavý (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Poslednou novelou zákona o bankách sa malo bankovým klientom čerpajúcim úver na bývanie umožniť predčasné splatenie úveru a prechod do inej banky bez pokuty, no podľa poslanca Miroslava Beblavého (SDKÚ-DS) to niektoré banky nerešpektujú a napriek tomu pýtajú poplatky.

 "Žiadame ministerstvo financií a Národnú banku Slovenska, aby preskúmali spätne bankové spisy,“ povedal na štvrtkovom brífingu Beblavý. V prípade, že sa podozrenie potvrdí, mali by z toho byť vyvodené dôsledky. Vzhľadom na to, že ide zatiaľ len o podozrenia od sprostredkovateľov hypotekárnych úverov, Beblavý nechcel konkrétne banky menovať, no uviedol, že ide o veľké hypotekárne banky na trhu.

Strana SDKÚ-DS má záujem zmeniť aj systém hypotekárnej podpory pre mladomanželov. V prípade, že manželia nespĺňajú podmienky príjmu napríklad aj o jedno euro, podporu nedostanú. No ak neskôr napríklad jeden z nich príde o prácu, a teda aj o príjem, systém im napriek tomu neumožňuje požiadať o zvýhodnený úver. Podľa Beblavého sa objavil aj prípad, kedy manželom banka povedala, že starší hypoúver nie je možné refinancovať hypotekárnym úverom so štátnym príspevkom pre mladých aj napriek tomu, že v danom čase spĺňali všetky podmienky. SDKÚ by preto privítala, keby sa systém podpory v zákone zmenil.

Ďalším problémom podľa Beblavého je, že banky chcú, aby ich klient čerpajúci hypotekárny úver mal zároveň aj úverový účet v tej istej banke. Za tento účet si banka účtuje poplatky a klient nemá podľa Beblavého na výber. Podľa neho nastal čas zakázať bankám povinné vedenie úverových účtov a ak ho banky chcú viesť, nech poplatky znášajú samé. Poplatok za vedenie úverového účtu v sadzobníkoch bánk predstavuje vyše tri eurá.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu