Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Predaj Dôvery by bol darček Fica Pente, tvrdí Lipšic

Daniel Lipšic
Daniel Lipšic

BRATISLAVA - Odpredaj podielov zdravotnej poisťovne Dôvera by bol štedrý darček od vlády Roberta Fica finančnej skupine Penta, tvrdia vo vyhlásení poslanec NR SR Daniel Lipšic a ekonóm a bývalý finančný riaditeľ Všeobecnej zdravotnej poisťovne Martin Barto.

Hodnotu zdravotnej poisťovne Dôvera je totiž podľa nich takmer nemožné oceniť. Ako uvádzajú v liste, ktorí zaslali médiám, akcionári spoločnosti sa rôznymi účtovnými operáciami pokúšajú hodnotu spoločnosti, ktorej akcionárom je Penta, opticky zvýšiť.

Lipšic i Barto tak reagovali na vyhlásenie premiéra o možnosti odkúpenia podielov súkromných zdravotných poisťovní a ich zlúčení so štátnou. Podľa ich slov v predbežných údajoch o výsledkoch hospodárenia za minulý rok mala Dôvera vykázať zisk 9,5 milióna eur, ale po zverejnení definitívnej účtovnej uzávierky je to už 39 miliónov eur. "Odkúpenie Dôvery štátom tak nemôže pre daňových poplatníkov dopadnúť dobre," konštatujú vo vyhlásení. Autori listu tvrdia, že v skutočnosti sa hodnota Dôvery postupne znižuje a odkúpenie Dôvery by znamenalo, že štát oslobodí jej akcionárov od čoraz menej lukratívneho zdravotného poistenia.

Hovorca skupiny Penta Martin Danko uviedol, že tieto vyjadrenia vnímajú ako nekompetentné stanovisko bez akýchkoľvek faktov a odbornosti. "Audítorskú správu zdravotnej poisťovne Dôvera schvaľuje jedna z popredných audítorských spoločností Deloitte. Je to nezmysel, že by sme nadhodnocovali hodnotu spoločnosti," povedal Danko.

Zároveň reagoval aj na tvrdenie Martina Barta, že akcionári Dôvery už dlhší čas uvažujú o odchode z trhu, takže im vláda vlastne vychádza v ústrety. "Chcel by som zdôrazniť, že nerozumieme, o aké fakty sa opierajú tieto vyjadrenia. Naša spoločnosť plánuje pôsobiť na trhu dlhodobo a nikdy odchod neplánovala. Vnímame to ako politické vyjadrenia v kontexte klasického boja medzi opozíciou a vládou," konštatoval Danko.

Fico sa o možnosti odkúpiť podiely v súkromných zdravotných poisťovniach rozhovoril v uplynulých dňoch. Zisk súkromnej zdravotnej poisťovne Dôvera je podľa neho približne rovnaký ako rezerva vlády, ktorá išla na platy lekárov a sestier. Dôvera v roku 2011 zobrala z verejných zdrojov 40 mil. eur, s odkupovaním súkromných zdravotných poisťovní by sa tak mal štát poponáhľať, vyhlásil predseda vlády. Jedna verejnoprávna zdravotná poisťovňa je podľa Fica pre Slovensko najlepším riešením. S poisťovňami chce Fico hovoriť o tom, ako by mohlo odkúpenie prebehnúť a aká by bola hodnota poisťovní.

K myšlienke, že by chcela opustiť slovenský trh verejného zdravotného poistenia, sa odmietavo postavila najmenšia poisťovňa, Union ZP. Penta slová premiéra nekomentovala, podľa Danka je ochotná sa s Ficom stretnúť a diskutovať.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu