Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Vláda chce venovať Pente na Cyprus až 400 miliónov, tvrdí Lipšic

Daniel Lipšic
Daniel Lipšic

BRATISLAVA - Ak sa vláda Roberta Fica (Smer-SD) rozhodne odkúpiť súkromnú zdravotnú poisťovňu (ZP) Dôvera, mala by to urobiť zodpovedne a nie tak, aby venovala finančnej skupine Penta 400 miliónov eur.

Na dnešnej tlačovej konferencii to odporučil poslanec NR SR Daniel Lipšic (nezaradený) s tým, že toľko ZP Dôvera nestojí.

"Robert Fico tvrdí, že Dôvera má každoročne zisk 50 miliónov eur a podľa jeho vyjadrenia by sa tieto peniaze vrátili za sedem až osem rokov. Preto vychádzam z toho, že Fico je odhodlaný Pente poskytnúť 400 miliónov eur," vysvetlil Lipšic. Zároveň upozornil, že ZP Dôvera má už dnes záväzky vo výške 400 miliónov eur a zisk bude mať výrazne nižší kvôli tomu, že sa do prerozdelenia dostáva parameter chorobnosti.

"Zdá sa nám, že tieto operácie slúžia k tomu, aby znovu dostali finančné skupiny peniaze, ktoré absolútne nezodpovedajú reálnej hodnote toho, čo vlastnia. Táto krajina nemá 50 miliónov na platy zdravotných sestier, na druhej strane chceme poslať možno 400 miliónov eur niekam na Cyprus Pente. To je absurdná situácia," vyhlásil.

Člen Lipšicovho tímu a ekonóm Martin Barto zdôraznil, že Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP) poisťuje 65 percent obyvateľstva, má know-how, má informačné systémy aj systém pobočiek. "Má všetko, nie je teda potrebné, aby sa spájala s inou ZP. Optimálnou cestou by bolo, aby nadobudla poistný kmeň iných poisťovní, to je jediný šetrný spôsob. Jeho maximálna hodnota by bola 150 miliónov eur za desať rokov a nie 400, ako chce zaplatiť vláda," podotkol Barto.

K číslu 150 miliónov eur dospel tým, že priemerný zisk Dôvery za posledné roky bol 20 až 30 miliónov eur. "Vplyv na zisk však bude mať zavedenie parametru chorobnosti, oni majú zdravší poistný kmeň ako VšZP. Union má vysoký úver, náklady sú možno až do 10 miliónov eur ročne. Zisk teda bude podstatne menší," vysvetlil.

Nový člen Lipšicovho tímu, praktický lekár a bývalý prodekan Lekárskej fakulty Tibor Hlavatý, sa domnieva, že zámer vlády vytvoriť jednu štátnu ZP nerieši problémy verejného zdravotného poistenia a vystaví účet občanom vo výške niekoľko sto miliónov eur, ktoré poputujú do vreciek oligarchov a žralokov niekde na Cyprus.

On sám vidí tri dôvody, prečo to nie je dobrá cesta. "Prvým je, že sa vytvorí jedna monopolná verejná ZP, čo povedie postupne k návratu k socialistickému zdravotníctvu, ktoré sa vyznačuje nízkou dostupnosťou a kvalitou a vysokou mierou korupcie. Po druhé, tento zámer bude stáť daňových poplatníkov niekoľko sto miliónov eur a späť nedostanú takmer nič. Tretím problémom je rýchlosť, akou sa to robí. Vytvoril sa šesťstranový materiál, na základe ktorého vláda rozhoduje o zámere vyvlastňovať súkromné ZP," povedal. Súčasný systém verejného zdravotného poistenia podľa neho nie je optimálny, no Hlavatý tvrdí, že cestou nie je návrat k socialistickému zdravotníctvu, ale posilnenie konkurencie na tomto trhu.

Ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská (nominantka Smeru-SD) má už na dnešnom rokovaní vlády predstaviť zámer zavedenia jednotného systému zdravotného poistenia. Pre vytvorenie jednej zdravotnej poisťovne existuje na Slovensku niekoľko legislatívnych možností. Ide o dohodu o správe nad súkromnými ZP, dohodu o ich odkúpení alebo vyvlastnenie. Štát by sa mal podľa návrhu rezortu prioritne pokúsiť so súkromnými poisťovňami dohodnúť o odkúpení ich akcií, respektíve vymedzených aktív, čo by mohol byť napríklad aj poistný kmeň.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu