Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Kandráč, Majer a Sitár prídu o mesačný plat, nepodali včas majetkové priznanie

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA – Bývalý ombudsman Pavel Kandráč, exposlanec za SaS Ľuboš Majer či bývalý šéf Národnej diaľničnej spoločnosti Alan Sitár prídu o mesačný plat. Pokutu im dnes udelil parlamentný výbor pre nezlučiteľnosť funkcií, pretože si nesplnili zákonnú povinnosť a nepodali včas majetkové priznanie. Výbor spolu potrestal viac než dve desiatky súčasných či bývalých verejných funkcionárov.

Rovnakú pokutu dostal okrem iných aj bývalý štátny tajomník ministerstva hospodárstva Kristián Takáč, bývalý náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl SR Ľubomír Bulík, bývalý predseda Rady pre vysielanie a retransmisiu Ladislav Štibrányi či bývalá šéfka Slovenskej pošty Paulína Štefaničová. O mesačný plat príde aj Peter Pavlík, ktorý pôsobil v predstavenstve Železničnej spoločnosti Cargo Slovakia.

Voči viacerým funkcionárom výbor konanie zastavil. Majetkové priznanie síce tiež podali po lehote, ospravedlnili sa však so zdôvodnením, že lehota uplynula počas víkendu. Nazdávali sa preto, že je možné priznanie podať aj v najbližší pracovný deň ako je to pri iných zákonných povinnostiach. Výbor toto ospravedlnenie akceptoval.

Výbor dnes zároveň odobril začatie konania voči bývalému riaditeľovi Slovenskej televízie Štefanovi Nižňanskému a šéfovi Rudných baní Petrovi Vágnerovi. Ak sa preukáže, že porušili zákon, môžu tiež prísť o mesačný plat.

Verejní funkcionári, ktorí dostali pokutu, sa môžu do 30 dní odvolať na Ústavný súd SR.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu