Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Majetkové priznania nepodalo 30 verejných funkcionárov: Prídu zrejme o mesačný plat!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Vyše 30 verejných funkcionárov nepodalo v zákonnom termíne do konca marca majetkové priznania. Bude ich to zrejme stáť mesačný plat. Parlamentný výbor pre nezlučiteľnosť funkcií dnes začal voči nim konanie. Po rokovaní výboru to povedal jeho šéf Miroslav Beblavý (SDKÚ-DS). Dodal, že poslanci Národnej rady SR, ktorí mali do konca marca priznanie podať, tak urobili všetci.

Ide o tých, ktorí pôsobili v pléne v minulom volebnom období. Nováčikovia majú čas na podanie priznania podľa Beblavého do piatka 4. mája. Medzi previnilcami, voči ktorým začal výbor konanie, je napríklad bývalý štátny tajomník ministerstva hospodárstva Kristián Takáč, bývalý ombudsman Pavel Kandráč, exposlanec za SaS Ľuboš Majer, bývalý predseda predstavenstva Národnej diaľničnej spoločnosti Alan Sitár či členka Súdnej rady SR Daniela Švecová. Okrem nich si povinnosť nesplnili členovia rôznych dozorných rád a predstavenstiev štátnych podnikov.

"Konanie bolo začaté z dôvodu, že už počas funkcie alebo po jej ukončení si nepodali majetkové priznanie, ako mali," vysvetlil Beblavý. Táto situácia sa podľa neho opakuje každý rok. O verejných funkcionároch to ešte, ako tvrdí, nemusí hovoriť nič zlé. Len to, že zabudli. Aj Beblavému sa to vraj stalo, keď skončil vo funkcii štátneho tajomníka ministerstva práce. "Zabudol som," povedal s tým, že majetkové priznanie zaslal dodatočne. To odporúča aj súčasným previnilcom.

Od pokuty ich to síce podľa Beblavého neuchráni, ale minimálne pre transparentnosť a reputáciu by to mali urobiť. "Z hľadiska pokuty je jedno, či majetkové priznanie podajú, pokutu budú musieť dostať, ale z hľadiska transparentnosti to jedno nie je. Chcel by som požiadať aj tých, ktorí priznanie nepodali, aby ho podali v mene svojej reputácie," uviedol Beblavý.

Výbor mal dnes rozhodovať aj o konaniach, ktoré boli začaté v minulom volebnom období a doteraz neboli ukončené. Nestalo sa tak, keďže členovia výboru si vyžiadali čas na preštudovanie prípadov. Rokovanie si tak zopakujú na budúci týždeň ešte počas prebiehajúcej schôdze.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu