Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Fico: Nebudeme odkladať trvalý euroval, bude schválený do konca júna

Robert Fico
Robert Fico

BRATISLAVA - S výnimkou SaS, ktorá má dlhodobo odmietavý postoj k tejto otázke, ostatné parlamentné politické subjekty vyjadrili jasný záujem ratifikovať trvalý euroval na Slovensku do 30. júna tohto roka. Po dnešnom rokovaní s predsedami opozičných strán to vyhlásil premiér Robert Fico (Smer-SD).

"Nebudeme odkladať hlasovanie o ratifikácii až po júni, chceme to zrealizovať ešte na tejto schôdzi Národnej rady (NR) SR," avizoval šéf exekutívy. Najbližšie zasadnutie parlamentu sa začína 19. júla a predseda snemovne Pavol Paška (Smer-SD) by mal viesť ďalšie rokovania s predstaviteľmi parlamentných strán o vhodnom načasovaní rokovania a hlasovania o medzinárodnej zmluve o zriadení Európskeho mechanizmu pre stabilitu (EMS).

"Nemáme záujem čakať niekde v kúte, či niekto niečo urobí alebo neurobí. Sme samostatná a suverénna krajina a pokiaľ je možné dať dohromady viac politických strán, ktoré zabezpečia ratifikáciu EMS, my to vítame," konštatoval premiér v súvislosti s pôvodnou snahou opozície o odklad ratifikácie eurovalu.

Aktuálna situácia v Európe je podľa Fica vážna a jeho vláda s nervozitou sleduje objavujúce sa úvahy o možnej dvojrýchlostnej Európskej únii (EÚ), ktorá by sa mohla rozdeliť na zónu perspektívy a ostatné krajiny. "Je jednoznačný názor všetkých politických subjektov na Slovensku, či sú opozičné alebo vládny Smer-SD, že SR sa má v týchto komplikovaných časoch správať tak, aby bola vždy vnímaná ako spoľahlivý a dôveryhodný partner, s ktorým sa v zóne perspektívy dá rátať, ak by takáto alternatíva vznikla," dodal.

Sulík: Rozhodnutia Bruselu sú pre Fica Písmo sväté, hoci sú to občas hlúposti

Slovensko nemá žiadny záväzok schváliť zmluvu o Európskom mechanizme pre stabilitu (EMS) do 30. júna. "To je čistý nezmysel. To si len niekto v Bruseli zmyslel, že to má byť k 30. júnu, pričom pôvodný plán bol júl 2013. Teraz si to ale skrátka nejakí ľudia zmysleli a pre pána premiéra je to Písmo sväté a silou mocou to musí byť do 30. júna," povedal predseda SaS Richard Sulík po rokovaní opozície s predsedom vlády Robertom Ficom (Smer-SD).

Sulíka mrzí, že premiér chce poslušne splniť všetky želania Bruselu bez ohľadu na to, či ide o nezmysly. "Veľmi ma mrzí, že Robert Fico sa rozhodol v tomto si dolámať hlavu a poslušne splniť všetky želania, ktoré prichádzajú z Bruselu a ani len nerozmýšľa nad tým, čo by sa stalo, keby sme si náhodou dovolili povedať 'počkajme mesiac, neplašme sa'," povedal šéf liberálov.

Zároveň upozornil, že zo zmluvy o trvalom eurovale sa nedá vystúpiť. "Takže keď raz strčíme hlavu do slučky, nebudeme môcť už nič spraviť," poznamenal.Šéf liberálov Sulík upozornil, že k ratifikácii možno dôjde ešte skôr ako 30. júna.

"Pretože pán prezident sa vybral na výlet do Japonska a teraz sa musíme ešte aj tomuto podriadiť. Lebo výlet pána prezidenta je oveľa dôležitejší ako šesťmiliardový záväzok, aby sme mohli my platiť napríklad španielskym bankám," uviedol. Zároveň upozornil, že ak Slovensko vstúpi do trvalého eurovalu, verejný dlh krajiny stúpne a o niekoľko mesiacov sa budú Slováci obmedzovať. "Preto, lebo najchudobnejšia krajina Európy musí silou mocou do 30. júna vyhlásiť záväzne tu v parlamente, že bude zachraňovať všetkých naokolo," vysvetlil Sulík.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu