Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Paška chce, aby sme euroval schválili už vo štvrtok večer

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA – Slovensko by sa už vo štvrtok 21. júna mohlo pripojiť ku krajinám, ktoré ratifikovali Európsky mechanizmus pre stabilitu.

„Niet dôvod váhať a odkladať pre Slovensko tento veľmi dôležitý akt. Osobne dúfam, že vo štvrtok by sme sa mohli pripojiť ku krajinám, ktoré si plnia svoje záväzky,“ povedal dnes predseda parlamentu Pavol Paška (Smer-SD) po stretnutí s podpredsedom Európskej komusie Marošom Šefčovičom.

Šefčovič takýto plán ocenil a nádeja sa, že ratifikačné úsilie potrebné pre fungovanie eurovalu bude zavŕšené už v tomto mesiaci a EMS začne fungovať od júla. „Je to veľmi dôležitý signál, ktorý potrebujeme pre stabilizáciu na finančných trhoch a preto je dobré, že aj Slovenská republika postupuje v súlade s týmnto harmonogramom, (...) aby sme mali trvalý euroval k dispozícii už od júla tohto roku,“ vyhlásil.

Eurokomisár dodal, že pre ďalšie rokovania s Gréckom a prípadnú zmenu podmienok bude dôležité vytvorenie novej vlády. „Je potrebné mať partnera na veľmi intenzívnu komunikáciu,“ podotkol s tým, že potom môžu do Grécka vycestovať predstavitelia tzv. trojky, teda Európskej únie, Medzinárodného menového fondu a Európskej centrálnej banky.

V prípade, že opozícia vytvorenie trvalého eurovalu nepodporí, Smer-SD je podľa Pašku pripravený konať aj samostatne. „Sme pripravení niesť zodpovednosť tak ako ju nesieme od desiateho marca,“ podčiarkol. Tretia schôdza parlamentu sa začne už dnes o 13.00, rokovanie o eurovale sa podľa navrhnutého programu začne vo štvrtok o 9.00.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu