Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Brocka: Ak nominanti nevrátia zlaté padáky, mali by nasledovať prísne tresty

Július Brocka
Július Brocka (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Ak nominanti KDH, ktorí odišli zo svojich vysokých postov v štátnych podnikoch, nevrátia tzv. zlaté padáky, mali by nasledovať prísne tresty v zmysle stanov hnutia. Pred dnešným mimoriadnym rokovaním Predsedníctva KDH to povedal podpredseda hnutia Július Brocka s tým, že takýto postup bude na dnešnom zasadnutí navrhovať.

"U nás je možnosť niekoľkých sankcií, najprísnejší trest je vylúčenie zo strany," priblížil. Samotné vyplatenie zlatých padákov ho pritom veľmi mrzí. "Chcem sa ospravedlniť občanom a členom KDH za to, že časť našich nominantov v dôležitých verejných funkciách nezvládla svoj odchod, a preto som ich verejne vyzval, aby tie nehorázne zlaté padáky vrátili späť na účty, z ktorých ich dostali," zdôraznil kresťanský demokrat. Či majú vrátiť celú sumu, alebo len jej časť, to sa podľa jeho slov bude riešiť dnes.

Brocka zároveň uviedol, že ak nominanti KDH nezvládli svoj odchod, nominanti Smeru-SD nezvládli príchod. "Keby minister Počiatek inak pristupoval k výmenám v týchto funkciách, mohol zabrániť tomu, aby títo ľudia dostali čo len euro. Je to teda nielen problém KDH, ale aj tých, ktorí doteraz takúto prax tolerovali, prišli k moci a správajú sa ako slon v porceláne," konštatoval.

Na margo návrhu Radoslava Procházku, aby peniaze štátu v prípade nekonania dotknutých nominantov vrátilo samotné KDH, Brocka povedal, že je to zaujímavý návrh. "Mohol by byť príkladom pre všetkých, ktorí stáli pri rozdávaní zlatých padákov, vrátane Roberta Fica (Smer-SD). Ako to bude v KDH, budeme o tom diskutovať, či si vôbec môžeme dovoliť takýto akt. Či by to neznamenalo bankrot KDH," dodal.

Podpredseda hnutia Pavol Abrhan pred novinármi vyhlásil, že si ide vypočuť informáciu, či má vedenie KDH spätnú väzbu od dotknutých nominantov. "Obávam sa, že návrh pána Procházku nie je v súlade so zákonom, lebo KDH nemôže ľubovoľne nakladať s peniazmi, ktoré dostane od štátu. Ak by sme tieto financie poukázali štátnej firme, audítor by to neuznal ako oprávnenú položku," vysvetlil Abrhan.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu