Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Najnižšia cena nie je pre Slovensko riešenie, tvrdí Fico

Robert Fico
Robert Fico (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Premiér Robert Fico (Smer-SD) trvá na tom, že najlacnejšie a najdrahšie ponuky z verejného obstarávania by sa mali vyškrtnúť.

"Každý si myslí, že najnižšia cena je pre Slovensko to najlepšie riešenie, ale nie je to pravda. Po najnižších cenách prichádza spálená zem a verte mi, že vieme aj o vyčíňaní niektorých stavebných firiem, ktoré hrubým spôsobom využívajú práve tieto najnižšie ceny," vyhlásil dnes predseda vlády SR vo svojom prejave na 23. sneme Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) v Bratislave.
      
Reagoval tak na slová predsedu ZMOSu Jozefa Dvonča, ktorý rovnako upozorňoval na nevýhodnosť najnižších ponúk. Mestá sú podľa neho tlačené do toho, aby sa k tejto ponuke priklonili. "Tým, že sa nakupujú najlacnejšie stavebné materiály, ktoré o pol mesiaca potrebujú výmenu alebo údržbu, sa proces zbytočne predražuje, nie zlacňuje," podčiarkol Dvonč. Samosprávy sa tak často podľa Dvonča dostávajú pod tlak firiem, ktoré vedome vstupujú do súťaže s neprimerane nízkou cenou.
      
Podľa premiéra súčasný zákon o verejnom obstarávaní je zlý. Chce ho preto meniť aj v spolupráci so zástupcami ZMOSu. "Máte obrovské množstvo skúseností a bez nich zákon nemôže fungovať," podčiarkol Fico.
      
Premiér verí, že jeho vláde sa podarí zapracovať do legislatívy vyškrtávanie ponúk s najnižšou cenou, hoci existujú verejné tlaky proti takejto zmene. "Poznáte tú krásnu vetu - všetci vedia, že sa to nedá. A potom musí prísť jeden, ktorý nevie, že sa to nedá a ja verím, že vláda SR sa k tejto problematike postaví takto," podčiarkol premiér.
      
Predseda vlády pokračoval, že zástupcov samospráv považuje za významných sociálnych partnerov vlády. Jej predstaviteľom prisľúbil, že Smer-SD nikdy nepodporí návrh, ktorý by obmedzil práva primátorov uchádzať sa o post v Národnej rade SR. "Ich prítomnosť je garanciou, že parlament bude bližšie k ľuďom," podčiarkol premiér.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu