Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Kaník podozrieva Fica: Spochybniť chce každého kandidáta do ÚVO

Ľudovít Kaník
Ľudovít Kaník

BRATISLAVA – Predseda poslaneckého klubu SDKÚ-DS Ľudovít Kaník má silnú pochybnosť, že ponuka premiéra Roberta Fica pre opozíciu, obsadiť post predsedu Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO), je úprimná.

„Mám silné podozrenie, že ide o hru, že každý kandidát bude spochybnený,“ povedal Kaník. Upozornil, že sú dva zamestnávateľské zväzy a z jedného z nich pochádza minister hospodárstva Tomáš Malatinský. „Môže byť dohoda, že nejaký kandidát bude vždy spochybnený,“ dodal Kaník.

Kaníka neprekvapilo dnešné stanovisko Fica, ktorý rešpektoval výhrady Združenia miesta a obcí Slovenska voči kandidátovi KDH na post šéfa ÚVO Petra Macha. „Bolo zjavné dopredu, že Fico si stanovil pravidlá, ktoré mu umožňujú lavírovať. Ak nie je zhoda so ZMOS a zamestnávateľmi, umožňuje mu to povedať nie,“ uviedol predseda poslaneckého klubu SDKÚ-DS. Opozícia by podľa neho mala konzultovať nového kandidáta najskôr so zamestnávateľmi a po zhode by sa mala zrodiť ďalšia nominácia na post šéfa ÚVO. „Musíme sa k tomu stretnúť a vyhodnotiť situáciu,“ dodal.

Predsedovi OĽaNO Igorovi Matovičovi odmietnutie Macha neprekáža, myslí si, že rozhodnutie o novom ponúknutom mene by malo byť odborné a nie politické. Práve z tohto dôvodu sa jeho hnutie možnosti nominovať svojich kandidátov vzdalo. "S politickými nomináciami nechceme mať nič spoločné. Ak budú zamestnávatelia a ZMOS tlačiť, aby to bola odborná nominácia, tak majú moju podporu," povedal. Vzápätí ale upozornil, že sa treba dobre pozrieť aj na mená, ktoré ponúknu oni.

Predseda poslaneckého klubu Most-Híd László Solymos podotkol, že post predsedu ÚVO patrí KDH a hnutie by malo samotnú nomináciu vyrokovať so ZMOS-om. "To, že neprešiel jeden kandidát, to neznamená, že je koniec. Neviem, aký bol dôvod na odmietnutie Macha," reagoval.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu