Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Ficova vláda získala dôveru, podporilo ju 82 poslancov

Robert Fico
Robert Fico (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Vláda Roberta Fica (Smer-SD) sa môže plnohodnotne pustiť do práce. Kabinet dnes podľa očakávania splnil ústavnú podmienku, keď na pôde Národnej rady SR získal dôveru poslancov. Za Programové vyhlásenie vlády, a teda aj za dôveru kabinetu, hlasovalo 82 členov snemovne zo 145 prítomných. Potrebných bolo minimálne 76 hlasov.

Za vládny program zahlasovali všetci prítomní poslanci vládneho Smeru-SD, okrem Viliama Holevu, ktorý nehlasoval. Neskôr sa vyjadril, že mu zlyhalo hlasovacie zariadenie. Štefan Hreha (Smer-SD) v rokovacej sále chýbal. Vládny program podporila aj Mária Ritomská (OĽaNO), bola tak jedinou z opozície, ktorá sa vyjadrila kladne. Zvyšok opozície hlasoval buď proti alebo sa poslanci zdržali.
      
Ficov kabinet si pre výkon svojho štvorročného mandátu stanovil desať kľúčových úloh. Prvou je zmiernením dosahov krízy posilniť istoty ľudí, nasleduje konsolidácia verejných financií tak, aby deficit verejných financií bol v roku 2013 pod troma percentami HDP. V prioritách sú aj podpora hospodárskeho rastu a cenovej stability, zníženie vysokej nezamestnanosti mladých ľudí a systematické riešenie problému dlhodobej, najmä regionálnej nezamestnanosti, zvýšenie vymožiteľnosti práva a systematická likvidácia korupcie na všetkých stupňoch spoločnosti i konsolidácia verejného zdravotníctva s dôrazom na jeho finančnú stabilizáciu.
      
Vláda do prioritných úloh zaradila aj posilnenie spoluzodpovednosti za plnenie strategických cieľov EÚ a zároveň presadzovanie oprávnených záujmov SR v únii, efektívne využitie prostriedkov z fondov EÚ na modernizáciu a rozvoj štátu a spoločnosti, posilnenie hospodárskej, sociálnej a územnej súdržnosti spoločnosti, založenie dlhodobých tendencií pre hospodársky, sociálny, environmentálny a vedecko-technický rozvoj Slovenska a pre zlepšenie kvality života. Napokon kabinet chce byť vládou otvorenou všetkým vrstvám slovenskej spoločnosti aj prostredníctvom vytvorenej Rady solidarity a rozvoja za účasti partnerov sociálneho dialógu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu