Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

V druhej Ficovej vláde sú ľudia s kauzami a škandálmi, varuje SDKÚ

Lucia Žitňanská
Lucia Žitňanská

BRATISLAVA - Druhá vláda Roberta Fica (Smer-SD) prináša chobotnicu záujmov, čo každý deň potvrdzujú nové nominácie. Medzi ľuďmi, ktorí budú zodpovední za chod štátu, sa objavujú mená z bývalej Ficovej vlády, ktoré majú na svedomí viaceré škandály. Upozornila dnes na to v parlamente opozičná SDKÚ-DS.

"Napočítali sme zatiaľ 13 nominácií, o ktorých si myslíme, že sú pochybné. Ide o ľudí, ktorí sa v minulosti zdiskreditovali," povedala na dnešnej tlačovej konferencii podpredsedníčka SDKÚ-DS Lucia Žitňanská, podľa ktorej bude zoznam ešte narastať. Uviedla napríklad bývalého riaditeľa Záchrannej a dopravnej zdravotníckej služby Bratislava Borisa Moťošovského. "Bol známy pochybným tendrom na sanitky. Je naspäť," povedala.
      
Ďalšou pochybnou nomináciou je podľa SDKÚ-DS Jozef Magala, ktorý sa má stať šéfom Národného bezpečnostného úradu. "Za jeho pôsobenia na pozícii šéfa SIS bolo vypnuté odpočúvanie v kauze Gorila," pripomenula. Strane sa nepozdáva ani nominantka na šéfku Úradu na ochranu osobných údajov Eleonóra Kročianová. "Kedysi ako šéfka colnej správy priklepla pochybným spôsobom firme Ikores zákazky na rekonštrukciu hraničných priechodov," uviedla Žitňanská.
      
K pochybným nomináciám patrí aj vedúca služobného úradu Ministerstva kultúry SR Emília Kršíková, ktorá ako štátna tajomníčka rezortu práce si spolu s exministerkou Vierou Tomanovou (Smer-SD) vyplácala zmluvy na plnenie z eurofondov sama pre seba. Ďalej šéf Pôdohospodárskej platobnej agentúry Stanislav Grobár, ktorý bol počas minulej Ficovej vlády manažér štátneho MH Investu a ktorý podľa Miroslava Beblavého rádovo predražoval zákazky.
      
Za nedobrú nomináciu považuje strana aj prezidenta Policajného zboru Tibora Gašpara. "Je to človek, ktorý je s pánom Magalom spoluzodpovedný za to, že kauza Gorila nebola nikdy vyšetrená. A zároveň je zodpovedný za to, že za jeho pôsobenia ako riaditeľa Úradu boja proti korupcii nebola prichytená žiadna veľká ryba v tejto oblasti," doplnil Beblavý.
      
Podľa Žitňanskej tieto a ďalšie množiace sa nominácie nemožno vnímať ako náhodu, ale ako personálnu politiku Roberta Fica. "Personálne DNA Ficovej vlády je rovnaké ako v roku 2006," vyhlásila Žitňanská. Beblavý pripomenul Ficove slová po marcových voľbách, keď povedal, že si bude dávať pri personálnych otázkach väčší pozor ako v minulosti. "Obávam sa, že jeho citát buď nebol naplnený, alebo bol naplnený spôsobom, z ktorého mám hrôzu," uzavrel.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu