Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Poslancov čaká dlhá schôdza: K programu vlády sa ich chce vyjadriť 34!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Do rozpravy k programovému vyhláseniu vlády Roberta Fica sa vo štvrtok písomne prihlásilo 34 poslancov, zväčša opozičných. Dá sa preto očakávať niekoľkohodinová diskusiu. Na úvod druhého dňa druhej schôdze parlamentu vystúpi ako prvý predseda KDH Ján Figeľ, po ňom bude nasledovať Miroslav Číž, ktorý vystúpi za klub Smer-SD.

Za klub SDKÚ-DS vystúpi Lucia Žitňanská, za SaS Juraj Miškov, za Most-Híd László Solymos a za klub OĽaNO Igor Matovič. Po nich sa chystá predniesť svoje prejavy ďalších 28 poslancov. Keď vystúpia všetci písomne prihlásení, predsedajúci dá možnosť prihlásiť sa do diskusie ústne. Ústne sa do rozpravy môžu opätovne prihlásiť aj tí rečníci, ktorí vystúpili v časti pre písomne prihlásených. Schválenie programového vyhlásenia a vyjadrenie dôvery je ústavnou podmienkou ďalšieho fungovania vlády. Na vyjadrenie dôvery je potrebných najmenej 76 hlasov poslancov.

Rozprava o programovom vyhlásení vlády spravidla trvá dlhé hodiny až niekoľko dní, napríklad rokovanie o vyhlásení vlády Ivety Radičovej pred dvoma rokmi trvalo päť dní. Diskusiu sa preto takmer s istotou dnes dokončiť nepodarí, o dôvere kabinetu by sa tak hlasovalo najskôr v piatok, prípadne na budúci týždeň v stredu či vo štvrtok, kedy bude schôdza pokračovať. Opozícia okrem verbálnej kritiky nemá ako do dokumentu zasiahnuť, keďže Smer-SD sa v parlamente môže oprieť o 83 vlastných poslancov a schválenie materiálu vie zariadiť vlastnými silami.

V programovom vyhlásení si Ficova vláda stanovila desať priorít, pričom najdôležitejšou je ozdravenie verejných financií. Vláda chce ďalej znížiť vysokú nezamestnanosť mladých ľudí a systematicky riešiť problém dlhodobej nezamestnanosti. V oblasti práva si za úlohu stanovila zvýšiť jeho vymožiteľnosť a likvidovať korupciu na všetkých stupňoch spoločnosti. Zameria sa tiež na konsolidáciu verejného zdravotníctva s dôrazom na finančnú stabilizáciu. V zahraničnopolitickej oblasti si za kľúčovú úlohu dala posilnenie spoluzodpovednosti za plnenie strategických cieľov Európskej únie a zároveň presadzovanie oprávnených záujmov Slovenskej republiky v Európskej únii.

Kabinet chce tiež efektívne využiť prostriedky z fondov Európskej únie na modernizáciu a rozvoj štátu a spoločnosti. Ficov kabinet plánuje posilniť hospodársku, sociálnu a územnú súdržnosť spoločnosti, založiť dlhodobé tendencie pre hospodársky, sociálny, environmentálny a vedecko-technický rozvoj Slovenska a pre zlepšenie kvality života. Chce byť vládou otvorenou všetkým vrstvám slovenskej spoločnosti aj prostredníctvom vytvorenej Rady solidarity a rozvoja za účasti partnerov sociálneho dialógu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu