Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Žitňanská kritizuje program, vyhlásenie označila za bianko šek

Lucia Žitňanská
Lucia Žitňanská (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Kabinet Roberta Fica (Smer-SD) môže na základe svojho programového vyhlásenia urobiť skoro hocičo. V dnešnej diskusnej relácii Slovenského rozhlasu Sobotné dialógy to vyhlásila podpredsedníčka SDKÚ-DS Lucia Žitňanská, ktorá vládny program označila za bianko šek.

"Mali ste nejaký volebný program a mňa teraz prekvapuje, že je tu vláda, ktorá sa opiera o 83 poslancov a po dvoch mesiacoch predloží Programové vyhlásenie vlády, z ktorého nie je jasné smerovanie. A to je niečo, čo ma zaráža," zdôraznila Žitňanská.

Minister kultúry a podpredseda Smeru-SD Marek Maďarič oponoval, že program vlády je veľmi konkrétny. "Je nekonkrétny základný cieľ zmierniť dosahy krízy? Je nekonkrétny základný cieľ konsolidovať verejné financie? Je nekonkrétnosť, keď sa hovorí o úlohe znížiť nezamestnanosť mladých ľudí, skonsolidovať verejné zdravotníctvo alebo zvýšiť vymožiteľnosť práva? To sú všetko veľmi konkrétne úlohy," uviedol Maďarič. Dodal však, že od programu vlády nemožno očakávať také konkrétnosti, aké budú obsahovať navrhované znenia zákonov a opatrení. Predchádzajúcu vládu skritizoval, že si do svojho programu dala aj ciele, na presadenie ktorých nemala dostatok hlasov. "Mali ste tam asi 12 zmien ústavných zákonov, pričom ste nemali 90 poslancov. Toto nie je seriózna cesta," argumentoval.

Podpredseda Smeru-SD vyhlásil, že vláda Roberta Fica nesiahne ľuďom na úspory, ktoré majú našetrené v rámci druhého piliera. "Aj keby bola nejaká zmena v pomeroch, neznamená to, že im beriete niečo, čo tam majú. Ani na cent, ani na euro im nikto nesiahne," podčiarkol. "Veľmi rada som si vypočula, že na úspory siahať nebudete. Beriem tento záväzok," reagovala podpredsedníčka SDKÚ-DS.

Prioritami vlády bude podľa Maďariča zákaz zisku súkromných poisťovní a zvýšenie platieb za poistencov štátu. Zisk súkromných poisťovní v oblasti verejného zdravotníctva označil podpredseda vládnej strany za nemorálny. "Zákaz zisku a zvýšenie platieb sú kľúčové momenty programu Smeru a od ministerky, ktorá toto má zabezpečiť, počúvame, že možno to bude možné, možno to nebude možné," reagovala Žitaňanská s tým, že ju takýto postup zaráža.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu