Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

SDKÚ musí byť opäť taká silná, aby sa k nám zvyšok pravice pridal

Lucia Žitňanská
Lucia Žitňanská

BRATISLAVA - Strana SDKÚ-DS bola, je a musí zostať pravicovým subjektom, no je pravdou, že musí ľudí počúvať a prestať vidieť v reformách cieľ politiky. Na dnešnej tlačovej konferencii to vyhlásila kandidátka na predsedníčku strany Lucia Žitňanská s tým, že reformy sú len nástrojom na dobré fungovanie štátu.

"SDKÚ-DS musí byť znovu taká silná, aby sa k nám stredopravé strany pridali a o štyri roky sme mohli vyzvať Smer-SD," apelovala. Podľa jej slov premiér a líder Smeru-SD Robert Fico od volieb veľmi šikovne znižuje latku očakávaní ľudí. "To nie je to, čo Smer vo voľbách sľuboval, to nemôžeme dopustiť, lebo to nie sú istoty, ale stagnácia Slovenska," upozornila.

Podľa Žitňanskej SDKÚ-DS potrebuje zmenu na to, aby získala späť dôveru voličov. "Nestačí len zmeniť nálepku, ale aj zmeniť tím a pravidlá. Podstatná je však programová a obsahová ponuka. Som presvedčená, že s novými ľuďmi bude mať strana šancu, a preto musíme byť na všetkých úrovniach veľkorysí a vytvárať priestor na to, aby tí členovia, ktorí majú nápady a riešenia, aby ich mohli ponúkať voličom," vyhlásila.

Žitňanská tvrdí, že vždy bola tímovým hráčom a nemá problém takýto priestor vytvárať ani vedľa seba. "Chcem sa preto opierať o podstatnú časť nášho poslaneckého klubu. Pán Kaník, Štefanec, Beblavý, Frešo, ale aj ľudia z regiónov. Chcem moderovať takýto široký tím, lebo len v takejto diskusii môžu byť ponúkané dobré riešenia," konštatovala. Do strany sa musí podľa jej slov vrátiť otvorená diskusia a programová rada má preto vytvoriť otvorené programové tímy, kde bude priestor pre všetkých s dobrými nápadmi a riešeniami.

Lucia Žitňanská, ktorá v pondelok (23. 4.) získala podporu bratislavského regionálneho predsedníctva a porazila protikandidáta Pavla Freša v pomere hlasov 13 ku 3, uviedla, že si túto podporu váži. Viliam Novotný nezískal ani jeden hlas. "Treba však dodať, že v konečnom dôsledku rozhodne Kongres 19. mája. Toto bude zároveň posledný deň, kedy máme právo zaoberať sa sami sebou. Slabé strany riešia samy seba, silné riešia Slovensko a problémy ľudí," zdôraznila.

Na pondelkovom zasadnutí bratislavského krajského predsedníctva sa tiež riešila otázka, či regionálne predsedníctvo vôbec má právo hlasovať o podpore jednotlivých kandidátov. Padol preto návrh zvolať regionálnu konferenciu, kde by boli zastúpení všetci členovia strany z Bratislavského kraja, no členovia regionálneho predsedníctva to odmietli. "Regionálne predsedníctvo sa má právo vyjadrovať," argumentovala dnes Žitňanská.

Po Bratislave sa kandidáti predstavia aj v ostatných krajoch - dnes v Prešove, v stredu (25. 4.) v Košiciach, vo štvrtok (26. 4.) v Banskej Bystrici, v piatok (27. 4.) v Trnave, v nedeľu (29. 4.) v Trenčíne a v pondelok (30. 4.) v Nitre.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu